Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
TO-LEFT
HIDE_BLOG

Sayfalar

YaÅŸam Psikolojisi

{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Yalnız mısınız yoksa tek başına mı?

Yalnızlığın anlamı kişiye göre değişiyor Tek başınalık birey tarafından tercih edilirken yalnızlık ise bireyin sosyal ilişkilerinin bozulmas...

Yalnız mısınız yoksa tek başına mı?
Yalnızlığın anlamı kişiye göre değişiyor

Tek başınalık birey tarafından tercih edilirken yalnızlık ise bireyin sosyal iliÅŸkilerinin bozulması sonucu oluÅŸan, hoÅŸ olmayan ve seçilmemiÅŸ bir durum olarak ortaya çıkıyor. Kısa süreli, durumsal ve kronik olmak üzere yalnızlığın zaman açısından üç türü olduÄŸunu belirten uzmanlar, yalnızlığın depresyon, kaygı, intihar, yaÅŸam doyumu, umutsuzluk, utangaçlık, internet kullanımının fazla olması ve stres gibi faktörlerle iliÅŸkili olduÄŸuna dikkat çekiyor. 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Gülçin Şenyuva, yalnızlık ve tek başınalık kavramlarına ilişkin dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.

Yalnızlık insan için doğal bir duygu

Ä°nsanın sosyal bir canlı olduÄŸunu vurgulayan Klinik Psikolog Gülçin Åženyuva, “Her yaÅŸtaki kiÅŸi, diÄŸer kiÅŸilerle iliÅŸki kurmak ve etkileÅŸime girmek ister. Oysaki yalnızlık her insan için doÄŸal bir duygudur. Ä°nsan çocukken, gençken, yetiÅŸkin ya da yaÅŸlıyken yaÅŸamının herhangi bir döneminde yalnızlık duygusunu yaÅŸayabilir. Yani yalnızlığın insanlar için ortak bir deneyim olduÄŸunu söyleyebiliriz. Yalnızlık kimine göre kimsesizlik, kimine göre romantik iliÅŸkisinin olmaması, kimisi için de tek başına kalmaktır. Psikoloji ve sosyolojide yalnızlık kavramı, tek başına olma kavramından farklı anlam içeriyor.” dedi.

Yalnızlık ve tek başınalık farklı kavramlardır

Yalnızlık kavramını kiÅŸinin baÅŸkaları ile baÄŸlantı kurma ihtiyacının doyurulmamasına verilen duygusal bir karşılık olarak tanımlayan Åženyuva, “Yalnızlıkta duygusal boÅŸluk, özlem, yakınlık ve bu duyguları deÄŸiÅŸtirme isteÄŸi olur. Tek başınalığı ise bireyin geçici sürelerde, gerginlik yaratmayan, kendi kendine yettiÄŸi bir durum olarak ifade edebiliriz. Yani yalnızlıkta acı verici olumsuzluklara raÄŸmen, tek başınalıkta yalnızlıktaki duygular yer almıyor. Yalnızlık hemen her zaman kaçınılan, kaygı, öfke, üzüntü ve diÄŸer kiÅŸilerden kendini farklı hissetme duygularının eÅŸlik ettiÄŸi hoÅŸ olmayan bir deneyimdir.” diye konuÅŸtu.

Yalnızlık zaman açısından üçe ayrılıyor

Yalnızlığın zaman açısından üç türü olduÄŸuna dikkat çeken Åženyuva, “Bir tanesi kısa süreli yalnızlık adı verilen, zaman zaman ortaya çıkan anlık yalnızlık duygusudur. Anlık duygular olduÄŸu için kiÅŸi kaygı yaÅŸamaz. Ä°kincisi durumsal yalnızlıktır. Bu tür yalnızlık göç, iÅŸ deÄŸiÅŸikliÄŸi ve boÅŸanma gibi sebeplerle ortaya çıkan yalnızlık duygularıdır. GeçiÅŸ süresi sona erdiÄŸinde son bulur. Üçüncüsü ise kronik yalnızlıktır. Bireyin uzun yıllar boyunca iliÅŸkilerinden tatmin almamasıyla ortaya çıkan yalnızlık türüdür.” Ä°fadelerini kullandı.

Tek başınalık bireyin tercihi oluyor

Tek başınalığın birey tarafından seçilen bir durum olduÄŸunu söyleyen Åženyuva, “Yalnızlık ise bireyin sosyal iliÅŸkilerinin bozulması sonucu oluÅŸan, hoÅŸ olmayan ve seçilmemiÅŸ bir durumdur. Yapılan çalışmalarda yalnızlığın, depresyon, kaygı, intihar, yaÅŸam doyumu, umutsuzluk, utangaçlık, internet kullanımının fazla olması, stres gibi faktörlerle iliÅŸkili olduÄŸu tespit edildi. Bu tür psikolojik sıkıntıların oluÅŸmasını engelleyebilmek adına, kiÅŸilerarası sosyal iletiÅŸimin arttırılması en önemli yol olarak biliniyor.” dedi.

Yalnızlık olumsuz bir duygudur

Klinik Psikolog Gülçin Åženyuva, duygusal yalnızlığı herhangi bir insana karşı yakın bir baÄŸlılığın olmamasından kaynaklanan, kaygı ve boÅŸluk duygularının görülmesi olarak tanımlayarak sözlerini şöyle tamamladı: 

“Sosyal yalnızlık ise sosyal baÄŸlantı ve topluluk duygusunun eksikliÄŸi, bir gruba ait olmama, sosyal iliÅŸkiler ağının olmaması halidir. Çünkü insanlar saÄŸlıklı bir ruh saÄŸlığına sahip olabilmek için tatmin oldukları bir sosyal yaÅŸama ihtiyaç duyuyorlar. Kalabalığın içinde yalnız olmak sosyal yalnızlık kavramı ile iliÅŸkilidir. KiÅŸinin bulunduÄŸu çevrede kendisini yalnız hissetmesiyle baÅŸlayarak, bu çevreye karşı geliÅŸtirdiÄŸi tepkiyle sosyal anlamda faaliyetlerden kaçınarak içinde bulunduÄŸu çevreye ve topluma yabancılaÅŸmış olan kiÅŸilerin yaÅŸadığı yalnızlıktır. Yalnızlık olumsuz bir duygu iken tek başınalıkta kiÅŸinin kendi isteÄŸi ile olan ve kazanımların olduÄŸu bir durumdur. Birey tek başınayken kendisini özgür hisseder. Düşüncelerin önem kazandığı, olgunlaÅŸtığı anlar deneyimlenir.”

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorunlarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Ads Place