Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
TO-LEFT
HIDE_BLOG

Sayfalar

YaÅŸam Psikolojisi

{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

İş makinesi izlemeyi neden çok seviyoruz?

Tahrip etme, yıkma ve kontrol dürtülerini tatmin ediyor Toplum olarak iş makinesi izlemekten keyif aldığımız yadsınamaz bir gerçek. Bu sadec...

İş makinesi izlemeyi neden çok seviyoruz?
Tahrip etme, yıkma ve kontrol dürtülerini tatmin ediyor

Toplum olarak iÅŸ makinesi izlemekten keyif aldığımız yadsınamaz bir gerçek. Bu sadece Türkiye’de deÄŸil, Ä°talya’da da yaygın bir durum. Ä°ÅŸ makinesi izlerken insanın ezelden beri var olan bazı dürtülerini tatmin ettiÄŸini belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur TaÅŸkın, “Bizler için büyük anlam ifade eden durumlardan biri güç ve hakimiyete sahip olmak. Tahrip etme, yıkma ve kontrol etme iç güdülerimiz var. Ä°ÅŸ makinelerini izlerken de bastırdığımız bu dürtüleri tatmin edebiliyoruz.” dedi. Çocukların oyuncak parçalayarak bu dürtüleri dışa vurduÄŸuna dikkat çeken TaÅŸkın, iÅŸ makinesi izlemenin psikolojik olarak kiÅŸiyi destekleyebileceÄŸini söyledi.

Ãœsküdar Ãœniversitesi NPÄ°STANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur TaÅŸkın, toplum arasında ‘milli sporumuz’ olarak adlandırılan iÅŸ makinesi izleme zevkine deÄŸindi ve neden bu kadar çok sevildiÄŸi hakkında açıklamalarda bulundu.

İş makinesi izleme zevkinin altında yatan bazı sebepler var

Ä°tiraf etmeliyiz ki, iÅŸ makinelerini izlemeyi birçoÄŸumuz çok seviyoruz. Bu durumun altında yatan bazı sebepler olduÄŸunu belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur TaÅŸkın, “Yoldan geçerken inÅŸaat sahasına denk gelince durabiliriz, hatta bir de iÅŸ makineleri çalışıyorsa çok daha fazla dikkat çekebilir.” dedi.

İş makinesi izlerken bastırdığımız dürtüleri tatmin ediyoruz

Neredeyse milli sporumuz haline gelen iÅŸ makinelerini izleme zevkimizi, sahip olduÄŸumuz dürtülerle baÄŸlantısı açısından ele alan TaÅŸkın, “Ä°nsan, eski çaÄŸlardan bugüne kadar olayları ya da diÄŸer insanları kontrol etme iç güdüsüne sahip. Bizler için çok büyük bir anlam ifade eden durumlardan biri de güç ve hakimiyete sahip olmak. Pozitif dürtülerimiz olduÄŸu gibi diÄŸer bir tarafta da tahrip etme, yıkma ve kontrol etme iç güdülerimiz var. Ä°ÅŸ makinelerini izlerken de farkında olmadan kendimizi onların yerine koyarak bastırdığımız bu dürtüleri tatmin edebiliyoruz.” açıklamasını yaptı.

Oyuncak parçalayan çocuklarda yıkma ve tahrip etme dürtüsü olabilir

Yıkma ve tahrip etme duygusunun çocukluktan itibaren gelebildiÄŸine dikkat çeken TaÅŸkın, “Ãœst benliÄŸin oluÅŸtuÄŸu çocukluk yılarında bebeklerin oyuncaklarını parçalaması aslında bu dürtünün dışa vurumu olarak nitelendirilir. Bu olumsuz dürtüler fiziksel aktivitelerle de dışarı atılabilir. Bu aktiviteler dans ve spor olabilir.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Ä°ÅŸ makinesi izlemek psikolojik olarak kiÅŸiyi destekleyebilir

Türk toplumunda iÅŸ makinesi izleme alışkanlığının ciddi boyutlara geldiÄŸini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Özgenur TaÅŸkın, bunun için bazı belediyelerin ÅŸantiye izleme alanları bile oluÅŸturduklarına dikkat çekti. Ä°ÅŸ makinesi izlemekten zevk almanın yalnızca Türkiye’de deÄŸil Ä°talya’da da yaygın olduÄŸuna deÄŸinen TaÅŸkın, hatta bu duruma ‘Umarell’ adı verildiÄŸi bilgisini paylaÅŸtı. TaÅŸkın bu sözcüğün anlamını ise şöyle açıkladı:

“Bologna lehçesinde emeklilik yaşındakilerin inÅŸaat veya yol yapım çalışmalarını elleri arkada izlemeleri ve istenmeyen tavsiyelerde bulunmalarına atıf yapan modern bir sözcük.”

TaÅŸkın, “Sonuç olarak, iÅŸ makinelerini izlemek, dopamin salınımı, dikkat odaklanması, görsel ve iÅŸitsel uyarım, rutin ve rahatlatıcı etki, ilgi ve merak konusunda bizi destekleyebilir.” diyerek sözlerini tamamladı.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorunlarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Ads Place