Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
TO-LEFT
HIDE_BLOG

Sayfalar

Yaşam Psikolojisi

{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

İyi uyuyamıyorsanız nedeni stres olabilir!

Uykuya dalmakta zorlanıyor, gece sık sık uyanıyor ve kendinizi yorgun hissediyorsanız yeterince kaliteli bir uyku uyumuyor olabilirsiniz. Ka...

İyi uyuyamıyorsanız nedeni stres olabilir!

Uykuya dalmakta zorlanıyor, gece sık sık uyanıyor ve kendinizi yorgun hissediyorsanız yeterince kaliteli bir uyku uyumuyor olabilirsiniz. Kaliteli bir uykunun sağlığımız iƧin ƶnemine dikkat Ƨeken Yataş Uyku Kurulu Ɯyesi DoƧent Dr. Ayşe Sezim Şafak, stresin uyku kalitesini dĆ¼ÅŸĆ¼rdĆ¼ÄŸĆ¼ne dikkat Ƨekiyor.

Uyku, fiziksel ve bilişsel sağlığımız iƧin hayati ƶneme sahip temel ihtiyaƧlarımızdan biri… Ortalama bir insanın ƶmrĆ¼nĆ¼n 25 yılı uykuda geƧiyor. Yeni doğan bir bebek gĆ¼nde 14-17 saat uyurken; yaşımız ilerledikƧe bu sĆ¼re giderek azalıyor ve yetişkinlikte 7-9 saatlik bir uyku yeterli oluyor. Uykunun sĆ¼resi kadar kalitesinin de ƶnemli olduğuna dikkat Ƨeken Yataş Uyku Kurulu Ɯyesi, Kulak Burun Boğaz Uzmanı DoƧent Dr. Ayşe Sezim Şafak, uykuya dalma sĆ¼resi, uyku boyunca deliksiz uyuma sĆ¼resi, uyku zamanının gece-gĆ¼ndĆ¼z dƶngĆ¼sĆ¼ne uygun olması, uykunun dinlenmiş hissettirmesi ve gĆ¼n iƧinde uykulu hissetmeme durumunun uyku kalitesini belirleyen faktƶr olduğunu sƶylĆ¼yor. 

Dr. Ɩğr. Ɯyesi Şafak, uyku kalitenizin dĆ¼ÅŸĆ¼k olduğunu anlamanın yolunu ÅŸĆ¶yle aƧıklıyor: “Uykuya dalmanız 30 dakikadan uzun sĆ¼rĆ¼yor mu? Gece boyunca sık sık uyanıyor musunuz ve tekrar uykuya dalmanız 20 dakikadan fazla zaman alıyor mu? Yatakta geƧirdiğiniz zamanın %85’inde uyanık mısınız? Sabahları uyanmakta zorluk Ƨekiyor musunuz? GĆ¼n iƧinde yorgun hissediyor ve odaklanmakta zorlanıyor musunuz? Eğer bu sorulara verdiğiniz yanıtların Ƨoğu evet ise uyku kaliteniz bozuk demektir”

Yatak seƧimi uyku kalitesini etkiler

Stresin uyku kalitesini olumsuz etkileyen faktƶrlerin başında geldiğini belirten Dr. Ɩğr. Ɯyesi Şafak, “Stres, uykuya dalmayı zorlaştırır ve uyku kalitesini dĆ¼ÅŸĆ¼rĆ¼r. Ɩte yandan yeteri kadar uyuyamadığımızda da stresimiz artar. Uyku zamanının doğal karanlık-aydınlık dƶngĆ¼sĆ¼yle uyumlu olmaması uyku kalitesini olumsuz etkiler. VĆ¼cudumuzda, sirkadiyen ritim olarak isimlendirilen ve gĆ¼neşin doğup batmasıyla senkronize olan doğal bir vĆ¼cut saati vardır. Geceleri yapay ışığa maruz kalmak sirkadiyen ritimde sapmalara neden olur. Uyku hormonu melatoninin yeterli dĆ¼zeyde salgılanamamasına yol aƧarak uyku sĆ¼resini ve kalitesini azaltır. Ayrıca yatak seƧimi, uyunan ortamın uygun karanlıkta, serin ve sessiz olması, telefon, televizyon gibi dikkati dağıtabilecek elektronik cihazlardan uzak olması da ƶnemlidir. Ɩrneğin yatağınız mutlaka bedeninize uyan sertlikte ve postĆ¼rĆ¼nĆ¼ze uygun olmalıdır. Bu unsurlar uykunun kesintisiz olmasını direkt etkilerler. Kahve gibi kafein iƧeren iƧecekler uykuya dalış sĆ¼resini uzatır. Burun tıkanıklığı, ağız Ƨene yapımız, aşırı kilo uyku apnesine neden olabilir. Huzursuz bacak sendromu gibi rahatsızlıklar sebebiyle alınan ilaƧlar uyku kalitesini dĆ¼ÅŸĆ¼rebilir” diyor.

Kaliteli Uyku İƧin İpuƧları


  • GĆ¼neşe Ƨıkın: Havanın aƧık olduğu gĆ¼nlerde sabah gĆ¼n doğarken ve akşamĆ¼stĆ¼ gĆ¼n batımı sırasında hava bulutsuzken 10 dakika, havanın kapalı olduğu gĆ¼nlerde 20 dakika, Ƨok bulutlu gĆ¼nlerde ise 30-60 dakika gĆ¼neşe Ƨıkın.
  • Uyku dĆ¼zeni oluşturun: Uyku rutini Ƨok ƶnemlidir; hafta sonu dahil, her gĆ¼n aynı saatlerde yatmaya ve kalkmaya dikkat edin.
  • Parlak aydınlatmalardan uzak durun: Akşam 10 ile sabah 4 arasında parlak aydınlatmalarından uzak durun. Yapay aydınlatmalar melatonin salgılanma dĆ¼zenini etkileyerek sirkadiyen ritimde bozulmalara neden olur.
  • Yediklerinize ve iƧtiklerinize dikkat edin: Kaliteli bir uyku iƧin uyumadan 8-10 saat ƶnce kafein alımını kesin. Uyku saatine yakın ağır şeyler yemeyin, şeker ve basit karbonhidratlardan uzak durun. Ɩzellikle uyku ƶncesi alkol ve sigara tĆ¼ketmeyin.
  • GĆ¼n iƧi uykularını sınırlayın: GĆ¼n iƧindeki kısa uykuların 90 dakikayı geƧmemesine dikkat edin. En uygun sĆ¼renin 30-45 dakika olduğunu unutmayın. TĆ¼m bu ƶnlemlere rağmen uyku kalitenizi bozuk hissediyorsanız, solunum yolu aƧıklığı aƧısından kulak burun boğaz değerlendirmesi, nƶropsikiyatri değerlendirmesi yapılması gerekir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her Ć¼rĆ¼n Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

HiƧ yorum yok

Sorunlarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Ads Place