Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
TO-LEFT
HIDE_BLOG

Sayfalar

YaÅŸam Psikolojisi

{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Obsesif kompulsif bozukluk kadınlarda daha sık görülüyor

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB); obsesyon yani takıntılı düşünceler ve kompulsiyon olarak adlandırılan, yineleyici davranışların oluşturduğ...

Obsesif kompulsif bozukluk kadınlarda daha sık görülüyor
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB); obsesyon yani takıntılı düşünceler ve kompulsiyon olarak adlandırılan, yineleyici davranışların oluÅŸturduÄŸu ruhsal bir hastalık. 

Obsesif kompulsif bozukluÄŸun 50 kiÅŸiden birinde görüldüğünü ancak her takıntıya obsesif kompulsif bozukluk demenin doÄŸru olmadığının altını çizen Anadolu SaÄŸlık Merkezi Uzmanı Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Her insanın çeÅŸitli konularda kendine göre takıntıları olabilir. ÖrneÄŸin; her gün aynı bardaktan su içmek isteyebilirsiniz veya temizlik için saatler harcıyor olabilirsiniz ancak bu takıntılara hastalık demek için günlük yaÅŸamınızı olumsuz yönde etkilemesi, rutin iÅŸlerinizi engellemesi ve sizi oldukça çaresiz, kaygılı hissettirmesi gerekir. Obsesif kompulsif bozukluk istatiksel olarak genellikle 20’li 30'lu yaÅŸlarda baÅŸlıyor olmasına raÄŸmen okul öncesi dahil her yaÅŸ grubunda görülebildiÄŸi unutulmamalıdır” açıklamasında bulundu.

Kadınlarda ortalama 22-23 yaÅŸlarında, erkeklerde ise 16-17 yaÅŸlarında ortaya çıkan obsesif kompulsif bozukluk, erkeklerde kadınlara oranla daha erken yaÅŸlarda görülmesine raÄŸmen kadınlarda rastlanma oranı daha fazla olan bir rahatsızlıktır. Halk arasında “takıntı” hastalığı olarak bilinen obsesif kompulsif bozukluÄŸun kiÅŸinin günlük alışkanlıklarını özellikle de iÅŸ hayatını olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olduÄŸunu belirten Anadolu SaÄŸlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Hastalar kendilerini huzursuz eden düşüncelerden kaçıp rahatlamak amacıyla tekrarlayan davranışlara yönelirler. KiÅŸinin düşüncelerinin yarattığı anksiyete ortaya bazı ritüeller veya rutin davranışlar çıkarabilir ve hasta bu ritüel veya rutin davranışları acil bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirme ihtiyacı hissetmeye baÅŸlar. KiÅŸinin zihninde kontrol edemediÄŸi dürtüler ve düşünceler olabilir. KiÅŸiye göre bu durum mantıksız gelse bile kendini, tekrarlayan o eylemi yapmaktan alıkoyamaz. Genellikle bu eylemi gerçekleÅŸtirmezse başına kötü bir durum geleceÄŸi hissine kapılabilirler” dedi.

Takıntılar hayatınızın kontrolünü elinizden alabilir

Kontrol takıntısı olan kiÅŸilerin, ocağın veya kapının kapalı/kilitli olduÄŸunu tekrar tekrar kontrol etme ihtiyacı hissettiklerini söyleyen Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Temizlik ile ilgili takıntıları olan kiÅŸiler ise genelde kir veya mikrop bulaÅŸacağından korktuklarını söyleyerek ellerini veya eÅŸyalarını defalarca yıkar, evlerini çok sık aralıklarla detaylı temizler. KiÅŸi yine de temiz olduÄŸundan emin olamaz. Zaman zaman hastalar; yürürken adımlarını saymak, sıraya koyduÄŸu iÅŸleri yapmadan evden çıkamamak veya kaç kez nefes alıp verdiÄŸini saymak gibi rahatsızlık verici davranışlara yönelebilirler. Bu durum kiÅŸiyi oldukça yorar ve tedavi edilmediÄŸinde gün geçtikçe içinden çıkılamaz bir durum haline gelir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Obsesif Kompulsif Bozukluk tedavisinde öncelikli amaç hastanın kaygılarının azaltılması

OKB tedavisinde biliÅŸsel davranışçı terapi yöntemi ile ilaç tedavisinin senkronik bir ÅŸekilde uygulanması gerektiÄŸini belirten Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Tedavide, hastalardaki düşüncelerin oluÅŸturduÄŸu yoÄŸun sorumluluk duygusu ve bu duyguyla beraber gelen kaygı/stres seviyesini azaltmak amaçlanır. Buna ek olarak psikodinamik terapiler de tedavi sürecine katkı saÄŸlamaktadır” dedi.

Mikrop veya hastalıklardan aşırı derecede korkmak OKB belirtilerinden biri

Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, obsesif kompulsif belirtilerini şöyle özetledi: “Mikrop veya hastalık bulaÅŸmasından aşırı derecede korkmak, ÅŸeytanca düşüncelere kapılmaktan korkmak, sürekli düzenli olmaya çalışmak (örneÄŸin günlük iÅŸleri hep belirli bir sıraya göre yapmak) ve düzen bozulduÄŸunda huzursuz olmak, hata yapmaktan korkmak, masum insanlara zarar vermekten korkmak, rutin iÅŸleri mutlaka sayı sayarak yapmak, eÅŸyaları tekrar tekrar düzeltmek veya dizmek, kapının kilitli olup olmadığını veya ocağın kapalı olup olmadığını sürekli tekrar etmek, çok kısa bir zaman dilimi içinde gerekli gereksiz duÅŸ almak veya el yıkamak, temizliÄŸe çok fazla zaman ayırmak, ne maddi ne de manevi bir anlam taşımayan hatta belki çöpe atılma zamanı gelmiÅŸ eÅŸyaları biriktirmek, bazı kelimeleri tekrarlamadan duramamak, sürekli olarak diÄŸer insanlara karşı rezil olma korkusu taşımak, aşırı mükemmeliyetçilik, her ÅŸeyden ve herkesten şüphe duymak ve bu şüpheler yüzünden normalden daha fazla güven ihtiyacı hissetmek, sevdiÄŸi insanların başına kötü ÅŸeyler geleceÄŸi hissine kapılmak…”

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorunlarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Ads Place