Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
TO-LEFT
HIDE_BLOG

Sayfalar

YaÅŸam Psikolojisi

{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Korkulardan kaçmalı mı yoksa yüzleşmeli mi?

Hayatımız boyunca farklı nedenlerde birçok kez korku duygusunu yaşıyoruz. Ancak bu duygu, yaşamımızı etkilediğinde bir önlem almak gerekiyor...

Korkulardan kaçmalı mı yoksa yüzleşmeli mi?

Hayatımız boyunca farklı nedenlerde birçok kez korku duygusunu yaşıyoruz. Ancak bu duygu, yaÅŸamımızı etkilediÄŸinde bir önlem almak gerekiyor. 

DoktorTakvimi.com uzmanlarından Psk. Kübra Uğurlu, korkularımızla mücadelenin yollarını anlatıyor.

Evrensel bir duygu olan korku, kiÅŸinin duygusal veya fiziksel anlamda bir tehlike altında verdiÄŸi uyarıcı tepki ve yaÅŸamsal bir mekanizma olarak tanımlanıyor. KorktuÄŸumuzda titreme, terleme, kalp atışında hızlanma, kasılma veya donma, ağız kuruluÄŸu, düşünce ve algıda yavaÅŸlama gibi belirtiler görülüyor. Korku ile kaygının sık sık karıştırıldığını söyleyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Psk. Kübra UÄŸurlu, bu iki duygu arasında farkı şöyle açıklıyor: “ Korku somut olarak var olan bir tehlikeye karşı hissedilen duygu iken, kaygı potansiyel bir tehlikeye karşı hissettiÄŸimiz duygudur.”

Ä°nsanın varoluÅŸundan bu yana hayatta kalmak için mücadele ettiÄŸini ve çeÅŸitli sebeplerden ötürü birçok kez korkuya maruz kaldığını belirten Psk. UÄŸurlu, bazen bu korkuların ileri noktalara gelip, gündelik iÅŸlevselliÄŸimizi zayıflatıp hatta engelleyebildiÄŸinin altını çiziyor. Psk. UÄŸurlu, “ÖrneÄŸin; araba kazası yaÅŸayan birinin sonraki dönemlerde, tekrar başına aynı ÅŸeyin gelmesi korkusuyla her seferinde arabaya binmekten kaçınması. Bu durum kiÅŸinin gündelik iÅŸlevselliÄŸini yavaÅŸlatabilen en basit örneklerden biridir. Bir diÄŸer yönden kaçma eylemi bir tür savunma mekanizması olarak da çalışır. Bu örnekler çoÄŸaltılabilir; yükseklik korkusu, asansör korkusu, uçak korkusu gibi… Ancak korkulardan ne kadar kaçarsak bilindışında kaçtığımız o korkuyu bir o kadar önemli ve büyük kılarız” diyor.

Psk. UÄŸurlu, kiÅŸinin korkudan uzaklaÅŸmak veya o korkuyu engellemek için yaptığı her kaçma hamlesinin aslında yaÅŸadığı korkuyu pekiÅŸtirmesine neden olduÄŸuna dikkat çekiyor. KiÅŸinin korkulardan kaçmak yerine aÅŸamalı olarak korkularıyla yüzleÅŸmesi ise yaÅŸadığı korkuyu yenmesi için uzun vadeli bir güven ortamı oluÅŸturacağını anlatan Psk. UÄŸurlu, şöyle devam ediyor: “Beyin korku duyulduÄŸu için kaçılan durumu, canlıyı ya da nesneyi deÄŸerinden daha fazla önem atfı vakfeder. Korkuya profesyonel bir psikolojik destekle aÅŸamalı maruz ve çözümleme sürecine girilmesi kiÅŸinin psikolojik dayanıklılığı arttırmasına yardımcı olacak, gündelik yaÅŸam standardını tekrar yükseltmesini saÄŸlayacaktır.”

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorunlarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Ads Place