Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
TO-LEFT
HIDE_BLOG

Sayfalar

YaÅŸam Psikolojisi

{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Hoşgörülü kişiler, psikolojik yönden daha sağlıklı ve mutlu

Hoşgörülü kişilerin psikolojik yönden daha sağlıklı insanlar olduğunu ifade eden uzmanlar, hoşgörünün ilişkiler üzerindeki olumlu etkilerine...

HoÅŸgörülü kiÅŸilerin psikolojik yönden daha saÄŸlıklı insanlar olduÄŸunu ifade eden uzmanlar, hoÅŸgörünün iliÅŸkiler üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekiyor. 

Hoşgörünün bireylerin daha mutlu ve huzurlu olmasını sağladığını vurgulayan uzmanlar, hoşgörülü kişilerin daha sakin, kolay sinirlenmeyen ve kendilerine güveni olan insanlar olduğunu kaydediyor.

NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, toplumsal sağlamlık açısından bireyler arasındaki ilişki ve hoşgörünün önemine işaret etti.

Farklılıklar sosyal yaşamın zenginliğidir

Toplum denildiÄŸinde bir arada ve belirli kurallar içerisinde yaÅŸayan, farklı özelliklere sahip insanların oluÅŸturduÄŸu sosyal yapının anlaşıldığını ifade eden Ä°hsan Öztekin, “Bireylerin farklı ırk, inanç, kültüre ait olmalarına, farklı düşüncelere, görüşlere sahip olmalarına olumsuz anlam yüklememek aksine sosyal yaÅŸamın, insan iliÅŸkilerinin zenginliÄŸi olarak görmek gerekir. Bu nedenle farklılıklara hoÅŸgörü ile yaklaşılmalıdır. Farklılıkların çatışmaya dönüşmesini, toplumsal kutuplaÅŸmaların önüne geçilmesini ancak hoÅŸgörü engelleyebilir” dedi.

Hoşgörünün temeli ailede atılıyor

HoÅŸgörünün aile öğrenilen bir kavram olduÄŸunu belirten Ä°hsan Öztekin, “HoÅŸgörünün temeli ailede atılır. Aile, sevginin, saygının ve hoÅŸgörünün yaÅŸandığı ilk toplumsal ortamdır. Çocuk hoÅŸgörüyü, anne ve babası ile olan iliÅŸkisinde öğrenir” dedi.

Uzman Klinik Psikolog Ä°hsan Öztekin, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu: “Her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olan bu dönemde hoÅŸgörü en küçük sosyal grup olan aileden baÅŸlayıp tüm toplum bireyleri ve sonrasında da uluslararası iliÅŸkilerde kısaca dünyadaki her türlü insan iliÅŸkilerinde etkili olmalıdır. Gerek bireysel iliÅŸkilerde gerekse toplumsal iliÅŸkilerde hoÅŸgörülü olunmasında toplumun tanıdığı ve örnek aldığı kiÅŸilerin etkisi ve yönlendirmesi çok büyüktür. Siyasetçiler, kendi alanlarında öne çıkmış ve toplumca kabullenilmiÅŸ insanlar, sanatçılar, sporcular hoÅŸgörünün oluÅŸmasında çok etkilidirler. Farklı görüşlerdeki siyasi parti liderlerinin birbirine göstereceÄŸi hoÅŸgörü tüm topluma örnek olur ve yayılır.”

Çıkar çatışmaları hoşgörüyü azaltıyor

HoÅŸgörünün azalmasındaki en önemli nedenlerden birinin çıkar çatışması olduÄŸunu kaydeden Ä°hsan Öztekin, “EÄŸitimsiz ve geri kalmış toplumlarda, çıkar çatışmasının etkinlik kazanması, hoÅŸgörüyü yok ederek öfke, kin, düşmanlık ve nefret ortamı doÄŸurur. Ayrışmaları ve kutuplaÅŸmayı derinleÅŸtirir. Toplumsal düzen ve huzuru ortadan kaldırır” uyarısında bulundu.

Hoşgörülü kişilerin empati özelliği gelişmiştir

HoÅŸgörü gösterebilen kiÅŸide empati yapabilme özelliÄŸinin de geliÅŸmiÅŸ olduÄŸunu belirten Ä°hsan Öztekin, “HoÅŸgörülü kiÅŸikarşısındaki insanların hata yapabileceÄŸini kabul eder. Kendinin her zaman haklı olamayacağını bilir. HoÅŸgörü, insanlara ve topluma bilerek zarar veren kiÅŸileri, olayları, sorunları yok saymak, boÅŸ vermek, aldırmamak deÄŸildir. HoÅŸgörü yapılan her ÅŸeyi kabullenmek, her ÅŸeye evet demek, sessiz kalmak da deÄŸildir. Burada kiÅŸi duygularını bastırmadan, ölçülü ve dengeli bir tutum sergileyebilmelidir” dedi.

Hoşgörünün olmadığı yerde önyargılar var

HoÅŸgörünün olmadığı yerde önyargı olduÄŸunu kaydeden Ä°hsan Öztekin, “HoÅŸgörünün, empatinin olduÄŸu yerde önyargıları yok etmek çok daha kolaydır. Önyargının yok olması da yanlış anlamaları ortadan kaldırarak saÄŸlıklı bir iletiÅŸimin yolunu açar, bir birlerini doÄŸru anlamalarını saÄŸlar. Karşılıklı saygı, sevgi ve anlayış ortamı oluÅŸur” dedi.

Hoşgörülü insanlar daha mutlu ve huzurlu

HoÅŸgörülü insanların psikolojik yönden daha saÄŸlıklı insanlar olduÄŸunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Ä°hsan Öztekin, “Ä°liÅŸkilerinde hoÅŸgörülü davranmaları daha mutlu ve huzurlu olmalarını saÄŸlar. Daha sakindir, kolay sinirlenmez. YaÅŸamın bütün alanlarında baÅŸarıya daha kolay ulaşırlar. Kendilerine güveni olan insanlardır. Farklı düşünen insanları düşman gibi görmez, nefret etmez. Daha olgun ve dengelidir. Toplum içinde daha çok sevilir, deÄŸer verilir. DiÄŸer insanları daha kolay anlar ve daha rahat iletiÅŸime girer. Yalnız kalmaz, sosyal çevresi geniÅŸtir” diye konuÅŸtu.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorunlarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Ads Place