Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
TO-LEFT
HIDE_BLOG

Sayfalar

YaÅŸam Psikolojisi

{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Tükenmişlik sendromu mu, depresyon mu?

İnsanı tükenmişliğe iş yaşamı sürüklüyor! Enerji kaybı, motivasyon eksikliği, diğerlerine karşı negatif tutum ve kendini geri çekme şeklinde...

Tükenmişlik sendromu mu, depresyon mu?
İnsanı tükenmişliğe iş yaşamı sürüklüyor!

Enerji kaybı, motivasyon eksikliÄŸi, diÄŸerlerine karşı negatif tutum ve kendini geri çekme ÅŸeklinde ortaya çıkan tükenmiÅŸlik sendromu, çoÄŸunlukla depresyonla karıştırılabiliyor. TükenmiÅŸlik sendromunu depresyondan ayıran en önemli özelliÄŸin çalışma hayatıyla ilgili olduÄŸunu belirten uzmanlar, “Depresyon, çalışma hayatıyla iliÅŸkili bir kavram deÄŸildir ve her türlü yaÅŸamsal olaydan kaynaklanabilir. Oysa tükenmiÅŸliÄŸe neden olan sadece iÅŸ yaÅŸamıdır” uyarısında bulunuyor.


Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Gülçin Şenyuva, tükenmişlik sendromu ile depresyonun birbiriyle çok karıştırıldığını söyledi.



Enerji kaybı ve motivasyon eksikliği


TükenmiÅŸlik sendromunun “profesyonel bir kiÅŸinin mesleÄŸinin anlamı ve amacından kopması, hizmet verdiÄŸi insanlar ile artık gerçekten ilgilenemiyor olması” biçiminde tanımlandığını belirten Gülçin Åženyuva, “TükenmiÅŸliÄŸin ana özellikleri enerji kaybı, motivasyon eksikliÄŸi, diÄŸerlerine karşı negatif tutum ve aktif olarak diÄŸerlerinden geri çekilmeyi içerir. TükenmiÅŸliÄŸin duygusal tükenme, duyarsızlaÅŸma ve kiÅŸisel baÅŸarısızlık hissi olmak üzere üç boyutu bulunmaktadır” dedi.



Tükenmişlik sendromunun üç boyutu var


Gülçin Şenyuva, üç boyutu şöyle açıkladı:

Duygusal tükenme; kiÅŸinin yaptığı iÅŸ nedeniyle emosyonel olarak kendini aşırı yüklenmiÅŸ, tükenmiÅŸ hissetmesidir ve tükenmiÅŸliÄŸin en önemli belirleyicisidir.

DuyarsızlaÅŸma; kiÅŸinin hizmet verdiklerine karşı –bu kiÅŸilerin birer birey olduklarını dikkate almaksızın- duygudan yoksun biçimde tutum ve davranışlar sergilemesidir.

KiÅŸisel baÅŸarısızlık hissi; sorunun baÅŸarı ile üstesinden gelememe ve kendini yetersiz görme olarak tanımlanır.”



Tükenmişlik sendromunda 6 belirtiye dikkat!


Uzman Klinik Psikolog Gülçin Şenyuva, tükenmişlik sendromu belirtilerini şöyle sıraladı:

Yorgunluk: Ä°lk aÅŸamalarda sıradan bir yorgunluk gibiyken tükenmiÅŸlik ilerledikçe, gündelik iÅŸleri sürdürmek hatta kiÅŸisel bakımını saÄŸlamaya kadar gidebilen iÅŸlevsellikte bozulma görülebilir.

Uykusuzluk: Artmış strese baÄŸlı olarak tükenmiÅŸlik yaÅŸayan kiÅŸi, yorgun hissetmesine karşın uykuya dalmakta zorlanabilir ya da uyandığında dinlenmiÅŸ hissetmeyebilir.

Unutkanlık, dikkat dağınıklığı: Stresle beraber tükenmiÅŸliÄŸin erken aÅŸamalarında ortaya çıkan bir belirtidir. TükenmiÅŸlik ilerledikçe unutkanlık ve dikkat sorunları kiÅŸinin iÅŸini yapmasını engelleyebilmektedir.

Bedensel ÅŸikâyetler: Göğüste daralma hissi, çarpıntı, boÄŸazda daralma, kolay irkilme, baÅŸ, omuz, karıncalanma ve gastrointestinal sorunlar gibi bedensel stres bulguları gözlenebilir.

Sık hastalanma: Kronik stres nedeniyle bağışıklık sistemi sorunlarına veya hastalıklarına zemin hazırlar.

Ruhsal tepkiler: Sinirlilik, depresif duygulanım, keyif alamama, çaresizlik hissi, karamsarlık, hastalara karşı duyarsızlık ve özsaygının azalması gibi bulgular görülebilir.



Tükenmişliğin aşamaları var


Gülçin Şenyuva, tükenmişliğin aşamalarını da şöyle sıraladı:

1- Kişinin kendini kanıtlamaya dair ihtiyacı

2- Daha çok çalışma

3- Kendi gereksinimlerini ihmal etme

4- Çatışma ve gereksinimlerin yer değiştirmesi

5- İş dışı gereksinimler için hiç zaman kalmayışı

6- Sorunun inkârının daha da artması, düşünce ve davranış esnekliğinde azalma

7- Geri çekilme, hedefsizlik, boş vermişlik

8- Davranışsal değişiklikler, psikolojik tepkiler

9- Duyarsızlaşma

10- İçte boşluk hissi, kaygı

11- Anlamsızlık duygusu ve ilgi kaybının derinleşmesi

12-Hayatı tehdit edebilecek düzeyde fiziksel yıpranma



Tükenmişlik sendromu ve depresyon birbirinden farklı


Tükenmişlik sendromunun depresyonla karıştırabildiğini kaydeden Gülçin Şenyuva,

depresyon ve tükenmişlik sendromunun benzer belirtileri olmasına rağmen farklı sorunlar olduğunu belirterek şunları söyledi:


“TükenmiÅŸlik sendromu ve depresyon arasındaki iliÅŸki araÅŸtırıldığında tükenmiÅŸliÄŸin depresyonla iliÅŸkili olduÄŸu ancak kendine özgü özelliklerin olduÄŸu ve tükenmiÅŸliÄŸin depresyonun bir alt tipi olmadığı belirlenmiÅŸtir. Depresyonu tükenmiÅŸlikten ayıran en önemli özellik, depresyonun çalışma hayatıyla iliÅŸkili bir kavram olmaması ve her türlü yaÅŸamsal olaydan kaynaklanabilmesidir. Oysa tükenmiÅŸliÄŸe neden olan sadece iÅŸ yaÅŸamıdır. Çalışmalarda duygusal tükenme ile depresyon arasında iliÅŸki olduÄŸu tespit edilmiÅŸtir. KiÅŸide var olan depresyonun iÅŸ ortamını olumsuz yönde etkileyerek tükenmiÅŸliÄŸin daha da artmasına neden olabileceÄŸi bilinmektedir.”



Depresyon belirtileri


Depresyonun, tüm yaş gruplarında en sık rastlanan psikiyatrik rahatsızlıklardan biri olduğunu kaydeden Gülçin Şenyuva, depresyonun bilişsel, fizyolojik-davranışsal ve duygusal belirtileri olduğunu söyledi. Gülçin Şenyuva, bu belirtileri şöyle sıraladı:



BiliÅŸsel belirtileri: Konsantrasyon sıkıntıları, kararsızlık, öz saygının azalması, umutsuzluk, intihar düşünceleri gibi belirtiler kapsamaktadır.



Fizyolojik ve davranışsal belirtileri: Uyku ve iÅŸtah problemleri, psiko-motor problemler, yorgunluk, hafıza problemleri gibi belirtiler kapsamaktadır.



Duygusal belirtileri: Ãœzüntü, çöküntü, durgunluk, isteksizlik, umutsuzluk, karamsarlık ve çaresizlik gibi belirtiler kapsamaktadır.



Belirtiler iki hafta sürüyorsa dikkat!


Belirtilerin en az iki hafta süreyle hemen hemen her gün olması durumunda depresyon tanısı konulabildiÄŸini kaydeden Gülçin Åženyuva, depresyonun uygun bir tedavi sonucunda kiÅŸilerde %80-90 arası baÅŸarılı sonuçlar elde edildiÄŸini söyledi. Gülçin Åženyuva, “Depresyonun tedavisi için farmakolojik tedaviler, elektro konvülsif tedaviler ve psikoterapiler yer almaktadır. Psikoterapi sürecinde çeÅŸitli kognitif ve davranışçı teknikler kullanılarak biliÅŸsel, duygusal ve davranışsal depresif yapılanma deÄŸiÅŸtirilir. Kanıta dayalı araÅŸtırmalar, KDT'nin depresyon tedavisinde etkili bir terapi olduÄŸunu göstermektedir” dedi.



Depresyon, tedavi edilmelidir


Depresyon belirtilerinin olması ve kiÅŸinin yaÅŸamını belirgin olarak etkilemesi halinde mutlaka tedavi edilmesi gerektiÄŸini kaydeden Gülçin Åženyuva, “Tedavide amaç akut dönemde iyilik halinin saÄŸlanması, sürdürme döneminde iyilik durumunun devamı, idame döneminde yeniden hastalanmasının engellenmesidir” dedi.


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorunlarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Ads Place