Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
TO-LEFT
HIDE_BLOG

Sayfalar

YaÅŸam Psikolojisi

{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Ruhsal sağlık mı önemli yoksa bedensel sağlık mı?

AraÅŸtırma: Türk Halkı için Ruh SaÄŸlığı Beden SaÄŸlığından Daha Önemli  Areda Survey araÅŸtırma ÅŸirketinin Türkiye genelinde 2.024 kiÅŸiyle gerç...

Ruhsal sağlık mı önemli yoksa bedensel sağlık mı?
AraÅŸtırma: Türk Halkı için Ruh SaÄŸlığı Beden SaÄŸlığından Daha Önemli 

Areda Survey araÅŸtırma ÅŸirketinin Türkiye genelinde 2.024 kiÅŸiyle gerçekleÅŸtirdiÄŸi araÅŸtırmaya göre Türk halkının yüzde 73,8’i ruh saÄŸlığını, beden saÄŸlığından daha önemli buluyor. Katılımcıların yüzde 75,2’si inancın ruh saÄŸlığına olumlu yönde etkisi olduÄŸunu düşünüyor.  

“Ruh SaÄŸlığı Beden SaÄŸlığına Göre Daha Önemlidir” Diyenler Son Üç Yıldır Düşüşte

Areda Survey araÅŸtırma ÅŸirketinin Türkiye genelinde 2.024 kiÅŸinin katılımıyla gerçekleÅŸtirdiÄŸi ruh saÄŸlığı araÅŸtırmasına göre, Türk halkının yüzde 73,8’i için ruh saÄŸlığı, bedensel saÄŸlıktan daha önemli bir konumda yer alıyor. Beden saÄŸlığı önemli diyenler ise yüzde 26,2 oranında. 

2022 yılından itibaren her yıl yeniden gerçekleÅŸtirilen araÅŸtırmaya göre ruhsal saÄŸlık önemli diyenlerde azalma, bedensel saÄŸlık önemli diyenlerde ise artış olduÄŸu görülüyor. 2022 yılında ruhsal saÄŸlık daha önemlidir diyenler yüzde 81,8 iken bu oran 2023’te yüzde 79,8’e geriledi. 2024 yılında ise Türk halkının yüzde 73,8’i ruh saÄŸlığını önemli bulurken, yüzde 26,2’si bedensel saÄŸlık daha önemlidir cevabını verdi.

AraÅŸtırmaya cinsiyet özelinde bakıldığında erkeklerin kadınlara oranla ruh saÄŸlını daha önemli bulduÄŸu görülüyor. Erkeklerin yüzde 76,3’ü, kadınların ise yüzde 71,4’ü ruh saÄŸlığı daha önemlidir diyor. Beden saÄŸlığı önemlidir diyen erkekler yüzde 23,7, kadınlar ise yüzde 28,6 oranında.

YaÅŸ gruplarına göre araÅŸtırma sonuçları incelediÄŸinde 55 yaÅŸ ve üzerindekilerin yüzde 75,1 ile ruhsal saÄŸlığı bedensel saÄŸlıktan daha önemli görüyor. Benzer ÅŸekilde 18-34 yaÅŸ aralığındaki genç katılımcıların yüzde 61,8’i de ruh saÄŸlığından yana gözüküyor.

Türk Halkının Yüzde 75,’i Ä°nancın Ä°nsanın Ruh SaÄŸlığı Ãœzerinde Olumlu Etkisi OlduÄŸunu Düşünüyor

AraÅŸtırmada inancın ruh saÄŸlığı üzerindeki etkileri de araÅŸtırılıyor ve katılımcılara soruluyor. Buna göre Türk halkının yüzde 75,2’si, inancın ruh saÄŸlığı üzerinde etkili olduÄŸu kanaatinde. Yüzde 17,3’ü inancın ruh saÄŸlığı üzerinde herhangi bir etkisi bulunmadığını, yüzde 7,6’sı ise inancın ruh saÄŸlığına olumsuz etkisi olduÄŸunu düşünüyor.  

2022 yılı verilerine göre katılımcıların yüzde 73,1’i inancın ruh saÄŸlığı üzerinde etkili, yüzde 21,1’i olumsuz yönde etkili ve yüzde 5,8’i ise herhangi bir etkisi olmadığını düşünüyor. 2023 yılında yüzde 73’ü olumlu etkisi var derken, yüzde 19,2’si etkisiz, yüzde 7,7’si ise olumsuz yönde etkili olduÄŸu görülüyor.

Gençler Yaşlılara Göre İnancın Ruh Sağlığına Etkisini Daha Çok Önemsiyor

Cinsiyete göre ruh saÄŸlığında inancın etkisi incelediÄŸinde kadın ve erkeklerde benzer bir yaklaşım olduÄŸu görülüyor. Kadınların yüzde 75,3’ü, erkeklerin yüzde 75’i inancın ruh saÄŸlığına olumlu etkisi olduÄŸunu düşünüyor.

YaÅŸ gruplarına göre deÄŸerlendirildiÄŸinde 35-54 yaÅŸ aralığı yüzde 83,1 ile inancın ruh saÄŸlığına olumlu yönde etkisi olduÄŸunu belirtiyor. Ardından yüzde 78,4 ile 18-34 yaÅŸ grubu yer alıyor. 55 yaÅŸ ve üzerinin yüzde 59,8’i inancın ruh saÄŸlığına olumlu yönde etkisi olduÄŸunu düşünüyor ve yüzde 32,2’si ise inancın ruh saÄŸlığına etkisi yoktur diyor.  

Ruhsal sağlık mı önemli yoksa bedensel sağlık mı?

Araştırmanın Metodolojisi
Türkiye genelinde 2.024 kiÅŸinin katıldığı ve 25 - 29 Ocak 2024 tarihleri arasında yapılan araÅŸtırma, kantitatif araÅŸtırma yöntemlerinden CAWI tekniÄŸi ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleÅŸtirildi

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorunlarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Ads Place