Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
TO-LEFT
HIDE_BLOG

Sayfalar

YaÅŸam Psikolojisi

{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Erteleme bir hastalık mı, döngü mü?

Ä°steksizlikle baÅŸlayan ertelemeler döngü haline gelebiliyor Erteleme döngüsünü kırmak için ilk adım: Eyleme geçmek… Ertelemenin temel sebepl...

Erteleme bir hastalık mı, döngü mü?
İsteksizlikle başlayan ertelemeler döngü haline gelebiliyor

Erteleme döngüsünü kırmak için ilk adım: Eyleme geçmek…

Ertelemenin temel sebeplerinden birinin zaman yönetimi ve önceliklendirme problemleri olduğunu dile getiren uzmanlar, motivasyon eksikliğini önlemenin en önemli adımlarından birinin de motivasyondaki eksik parçayı bulmak olduğunu söylüyor.

Erteleme döngüsüne de dikkati çeken Uzman Klinik Psikolog Dr. Aslı BaÅŸabak Bhais, “Ä°steksizlikle baÅŸlayan ertelemelerde bir ÅŸey yapmak istemiyor olmak, zor gelmesi bizde isteksizlik yaratıyor. Bu isteksizlik bir ÅŸey yapmamaya sebep oluyor. Yapmadıkça mutsuz oluyoruz. Mutsuzluk o isteksizliÄŸimizi artırıyor, isteksizlik eylemsizliÄŸimizi artıyor ve döngü oluÅŸuyor.”

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Dr. Aslı Başabak Bhais, erteleme hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

“Ertelemenin sebeplerinden biri zaman yönetimi ile ilgili probleminin olması”

Erteleme hastalığının; kiÅŸinin yetiÅŸtirmesi gereken iÅŸleri ötelemesi, yapmaktan kaçınması ya da sürekli olarak ertelemesi olarak tanımlandığını ifade eden Uzman Klinik Psikolog Dr. Aslı BaÅŸabak Bhais, “Motivasyondaki eksik parçayı bulmak ertelemeyi önlemenin en önemli yollarından biridir. Ertelemenin sebeplerinden biri de zaman yönetimi ve önceliklendirme ile ilgili probleminin olması. Zaman yönetimini daha iyi yapmak, iyi bir iÅŸ planı yapmak, programımızı önceliklerimize göre planlıyor olmak. En acil olanları en baÅŸta yapmak, daha sonrasında olsa da olur, olmasa da olur dediÄŸimiz ÅŸeyleri yapmak.” dedi.

“Kendimize güvenle ilgili bir sorun yoksa zorunlulukla ya da gerekliliklerle ilgili sorun vardır”

Neurofeedback ve biofeedback programlarıyla dikkat üzerine çalışıldığını kaydeden Uzman Klinik Psikolog Dr. Aslı BaÅŸabak Bhais, “Motivasyon düşüklüğünde motivasyonu düşüren ÅŸeyin ne olduÄŸunu bulmak iyi gelir. Kendimize güvenle ilgili bir sorun yoksa zorunlulukla ya da gerekliliklerle ilgili sorun vardır. Bunu buluyor olmak ve bunun üzerine çalışıyor olmak önemli.” diye konuÅŸtu.    

Motivasyonu kıran şey ne?

Ertelemenin altındaki nedenin bulmasının önemine iÅŸaret eden Uzman Klinik Psikolog Dr. Aslı BaÅŸabak Bhais, “Motivasyonu kıran ÅŸeyi bulmak önemli. Vasat ÅŸeyleri yapmakla baÅŸlamayı öneriyoruz.” dedi.

Erteleme döngüsüne de dikkati çeken Uzman Klinik Psikolog Dr. Aslı BaÅŸabak Bhais, “Özellikle şöyle bir döngü oluyor; isteksizlikle baÅŸlayan ertelemelerde bir ÅŸey yapmak istemiyor olmak, zor gelmesi, hazır olmadığımızı düşünüyor olmak bizde isteksizlik yaratıyor. Bu isteksizlik eylemsizliÄŸe sebep oluyor. Bir ÅŸey yapmamaya sebep oluyor. Yapmadıkça mutsuz oluyoruz. Mutsuzluk o isteksizliÄŸimizi artırıyor, isteksizlik eylemsizliÄŸimizi artıyor ve döngü oluÅŸuyor. 

“ÖnerebileceÄŸim ÅŸey eylemle baÅŸlamanız”

Bizim duygularımızı deÄŸiÅŸtirme ÅŸansımız yok. Ben ÅŸimdi çok istekli olacağım veya çok mutlu olacağım dediÄŸimizde bunu yapamıyoruz. Ama ‘Ben istemesem de mutlu olmayacağımı düşünsem de bir ÅŸey yapabilirim’ demek, yapabilmek bu kontrol edebileceÄŸimiz bir ÅŸey. Biz duygularımızı kontrol edemeyiz ama davranışlarımızı kontrol edebiliriz. O yüzden önerebileceÄŸim ÅŸey eylemle baÅŸlamanız.”

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorunlarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Ads Place