Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
TO-LEFT
HIDE_BLOG

Sayfalar

YaÅŸam Psikolojisi

{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Koku ve tat geçmişe yönelik belleği uyarıyor

Koku uyarımının bellek fonksiyonlarını olumlu olarak artırdığı ve bu nedenle koku uyarım tedavilerinin geliştiğini ifade eden uzmanlar, dema...

Koku ve tat geçmişe yönelik belleği uyarıyor
Koku uyarımının bellek fonksiyonlarını olumlu olarak artırdığı ve bu nedenle koku uyarım tedavilerinin geliÅŸtiÄŸini ifade eden uzmanlar, demans ya da Parkinson gibi bellek fonksiyon bozukluklarının bazılarında bellek bozulmadan önce koku fonksiyonlarının bozulduÄŸunu söylüyor. Koku ve bellek iliÅŸkisinin bilimden çok daha önce edebiyatta kendini gösterdiÄŸini dile getiren Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gül Eryılmaz, Marcel Proust’un ‘Kayıp Zamanın Ä°zinde’ eserinin insan belleÄŸinin beyindeki kaynağı ve iÅŸleyiÅŸi hakkında henüz bir ÅŸey bilinmezken nörobilime ışık tuttuÄŸunu anlattı. 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gül Eryılmaz, koku ve bellek ilişkisi hakkında bilgi verdi.

Koku duyusunun bellek üzerine etkisi olduÄŸunun bilimsel olarak gösterildiÄŸini ifade eden Prof. Dr. Gül Eryılmaz, “Koku uyarımının bellek fonksiyonlarını, dikkat becerilerini olumlu olarak artırdığı ve bu nedenle koku uyarım tedavilerinin geliÅŸtiÄŸini biliyoruz. DiÄŸer yandan demans ya da Parkinson gibi bellek fonksiyon bozukluklarının bazılarında bellek bozulmadan önce koku fonksiyonları bozulmaktadır. Bu da koku ile belleÄŸin yakın iliÅŸkisi olduÄŸunu göstermektedir.” dedi.

Koku ve bellek ilişkisi bilimden çok daha önce edebiyatta kendini gösterdi

Bu iliÅŸki aslında bilimden çok daha önce edebiyatta kendini gösterdiÄŸini dile getiren Prof. Dr. Gül Eryılmaz, Marcel Proust’un ‘Kayıp Zamanın Ä°zinde’ eserinden ÅŸu alıntı yaptı:

“Ama içinde kek kırıntıları bulunan çay damağıma deÄŸdiÄŸi anda irkilerek, içimde olup biten olaÄŸanüstü ÅŸeye dikkat kesildim. Sebebi hakkında en ufak bir fikre bile sahip olmadığım, soyutlanmış, harikulade bir haz, benliÄŸimi sarmıştı. Bir anda, hayatın dertlerini önemsiz, felaketlerini zararsız, kısalığımı boÅŸ kılmış, aÅŸkla aynı yöntemi izleyerek, benliÄŸimi deÄŸerli bir özle doldurmuÅŸtu; daha doÄŸrusu, bu öz, benliÄŸimde deÄŸildi, benliÄŸimin ta kendisiydi. Kendimi vasat, sıradan ve ölümlü hissetmiyordum artık. Bu yoÄŸun mutluluk nereden gelmiÅŸ olabilirdi bana? Çayın ve kekin tadıyla bir baÄŸlantısı olduÄŸunu, ama onu kat kat aÅŸtığım, farklı bir niteliÄŸi olması gerektiÄŸini seziyordum. Nereden geliyordu? Anlamı neydi? Nerede yakalanabilirdi?”

 1914 tarihli bu eserin 20. yüzyılın baÅŸlarında insan belleÄŸinin beyindeki kaynağı ve iÅŸleyiÅŸi hakkında henüz bir ÅŸey bilinmezken nörobilime ışık tuttuÄŸunu anlatan Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gül Eryılmaz, “Unutmamak gerekir ki sanat daima bilimin önündedir.” dedi.

Nane ve karanfil kokusu dikkatin artırılmasında etkili

Özellikle kesin kokulardan nane, limon çiçeÄŸi, ıtır, karanfil kokusu ile dikkatin artırılmasına dair çalışmaların giderek arttığını kaydeden Prof. Dr. Gül Eryılmaz, “Neden gündelik hayat içindeki sıradan duyu izlenimlerinden bazıları bellek haline bile dönüşmezken, diÄŸer bazıları çok özel anıları canlandırabiliyor?” sorusuna iliÅŸkin de, “Bu alanda yapılan çalışmalarda, koku ve tat uyaranları geçmiÅŸe yönelik belleÄŸi uyarma güçleri bakımından görsel ve sözel uyaranlara göre daha etkileyici duyu biçimleri olarak bulunmuÅŸtur. Ä°ÅŸte bu yüzden koku uyarımının bellekle yakın iliÅŸkisi vardır. Bellek ile kurulan yakın iliÅŸki de psikoloji ile ilgilidir. KiÅŸinin psikolojisi tat ya da koku üzerinden etkilenilir.” dedi.

Günde 2 defa 10 dakika koku ile uyarım yapılıyor

Prof. Dr. Gül Eryılmaz, psikolojik terapilerde tat veya koku duyularının nasıl kullanıldığına iliÅŸkin “Belli keskin kokular beyin uyarımı yapabilir. Bu uyarımın özellikle dikkat ve belleÄŸe etki ettiÄŸini biliyoruz. Günde 2 defa, sabah ve akÅŸam 10 dakika uyarım yapılıyor.” dedi.

Kokular veya tatların insanlarda hangi duygusal tepkileri tetiklediÄŸine yönelik de Prof. Dr. Gül Eryılmaz, “Kokular ve tatlar beyinin uzantısı gibi kabul edilebilir. Bu duyuların uyarımının beyinde limbik sistemi ve dikkat merkezini uyarabileceÄŸi biliniyor.” ÅŸeklinde sözlerini tamamladı.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

1 yorum

  1. Sencer SaÄŸoÄŸolu23 Ocak 2024 18:59

    Koku her zaman geçmişi hatırlatır bende de. Çocukluğumdan kalma kokuları nedense bir türlü yakalayamadım. Hep arıyorum ama aynı tadı yakalamıyorum. Gerçekten ilginç bit konu...

    YanıtlaSil

Sorunlarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Ads Place