Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
TO-LEFT
HIDE_BLOG

Sayfalar

YaÅŸam Psikolojisi

{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

10 soruda kış depresyonu testi!

Güne yorgun uyanıyor, iştahınızı kontrol edemiyor, yaptığınız işe odaklanamıyor, endişeli ve öfkeli hissediyor, sosyal ilişkilerinizde sorun...

10 soruda kış depresyonu testi!

Güne yorgun uyanıyor, iÅŸtahınızı kontrol edemiyor, yaptığınız iÅŸe odaklanamıyor, endiÅŸeli ve öfkeli hissediyor, sosyal iliÅŸkilerinizde sorunlar mı yaşıyorsunuz? Bu ve benzeri ÅŸikayetler kış depresyonuna iÅŸaret edebilir! 

Acıbadem Dr. Åžinasi Can (Kadıköy) Hastanesi’nden Uzman Psikolog Duygu Gökyıldırım Uslu, havaların soÄŸuduÄŸu, günlerin kısalarak gün ışığının yerini karanlığa ve uzun gecelere bıraktığı kış mevsiminde pek çok kiÅŸinin ruh halinde, ellerinde olmadan hatta tüm direnmelerine raÄŸmen belirgin ÅŸekilde olumsuz deÄŸiÅŸiklikler yaÅŸanabildiÄŸini belirterek, bunun altında Kış Depresyonunun yattığını söylüyor. 

Yapılan bazı çalışmalarda; ülkemizde majör depresyon tanısı almış her 3 kiÅŸiden 1’inin mevsimsel kış depresyonu yaÅŸadığının ortaya konduÄŸunu belirten Uzman Psikolog Uslu “Biyolojik saat ve gün ışığının hormonlar üzerindeki etkisi gibi sebeplerden dolayı her insan bu ruhsal deÄŸiÅŸimi hisseder. Bazıları çok hafif yaÅŸarken bazıları ise bu etkiyi olması gerekenden daha yoÄŸun yaÅŸayabilir ve genetik yatkınlığı olan kiÅŸilerde ruhsal hastalıkları da tetikleyebilir. Kış depresyonunu tüm önlemlere raÄŸmen kendi kendinize atlatamıyorsanız uzman desteÄŸi almaktan çekinmeyin” diyor. 

Peki ‘Kış Depresyonu’nun nasıl üstesinden gelebilir, kendimizi nasıl koruyabiliriz? Uzman Psikolog Duygu Gökyıldırım Uslu 10 soruda Kış Depresyonu testi hazırladı; kış depresyonuna karşı 6 etkili önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

1. Fiziksel aktiviteniz olsun

Kış depresyonundan korunmanızı saÄŸlayacak önlemlerden biri; fiziksel aktivitenizin olması. Yapılan çalışmalar; düzenli egzersizin, halk arasında ‘mutluluk hormonu’ olarak bilinen endorfin salınımını artırırken genel ruh halinizi iyileÅŸtirmeye katkı saÄŸladığını gösteriyor. Böylece enerji seviyeniz yükselebilir. Kış aylarının soÄŸuk ve kasvetli yapısına karşı, müzik dinleyerek yapacağınız tempolu yürüyüşlerin ve sporun da hem fiziksel hem de ruhsal olarak fayda saÄŸlayacağını söylüyor.  

2. Sağlıklı beslenin

Beslenmenize önem vermek, vücudunuzun ihtiyaç duyduÄŸu saÄŸlıklı besinleri tüketmek enerjinizi artırır. Bu süreçte abur cubur atıştırmalıklardan, tuzlu, karbonhidratlı ve ÅŸekerli hazır gıdalardan kaçınarak, taze sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Sabah kahvaltılarını hamur iÅŸi ya da poÄŸaça ile geçiÅŸtirmek yerine beyaz peynir, zeytin, yumurta ve yeÅŸilliklerin olduÄŸu bir kahvaltı yapmaya dikkat edin. SoÄŸuk kış günlerinde susama hissi azaldığından su içmek için susamayı beklemeyin ve mutlaka günde iki litre su için. 

3. Güneş ışığından faydalanın

Kış aylarının soğuk ve kasvetli günlerinde güneş de nadiren yüzünü gösterirken, özellikle güneşli günlerde mutlaka dışarı çıkarak mümkün olduğunca güneş ışığından faydalanmaya çalışın. Her gün mümkün olduğunca dışarı çıkarak derin nefes alıp verin. Yapacağınız yarım saatlik bir yürüyüşle kış güneşinin içinizi ısıtmasına olanak tanımanız, kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

4. Sosyal ilişkilerinizi güçlendirin

YaÄŸmurlu, karlı ve soÄŸuk günlerde kendinizi eve kapatmayın, sosyal ortamlardan izole etmeyin. Mümkün olduÄŸunca ailenizle ve arkadaÅŸlarınızla görüşüp sosyal aktivitelere katılın. Sosyal iliÅŸkilerinizi güçlü tutmanız ve sevdiÄŸiniz insanlarla dışarıda aktivitelere katılmanız kış depresyonunun sizi etkisi altına almasını engelleyen baÅŸlıca faktörlerden biri olacaktır. 

5. Kendinize zaman ayırın

Kendinize zaman ayırarak dinlenmek, rahatlamak ve kiÅŸisel ilgi alanlarınıza odaklanmak önemlidir. Kendinize küçük zevkler verin ve hoÅŸlandığınız aktivitelere zaman ayırın, hobi edinin. ÖrneÄŸin; yıllardır çok çalmak istediÄŸiniz müzik aletini alıp veya resim kursunu araÅŸtırıp kayıt yaptırabilirsiniz. Yeniliklere açık olun ve denemekten çekinmeyin. 

6. Stresinizi yönetmeyi öğrenin

Uzman Psikolog Duygu Gökyıldırım Uslu “Unutmayın ki stres kış depresyonunun en önemli sebeplerinden biridir. Stresinizi yönetmek ve aşırı stresten kaçınmak sonbahar depresyonu riskinizi azaltacaktır. Yoga, meditasyon, rahatlatıcı nefes egzersizi gibi teknikler stresi kontrol altına almanızda size fayda saÄŸlayacaktır” diyor. 

10 soruda ‘Kış Depresyonu’ Testi


Uzman Psikolog Duygu Gökyıldırım Uslu aÅŸağıdaki soruların en az 5 tanesine ‘Evet’ diyorsanız Kış Depresyonu ile karşı karşıya olabileceÄŸinizi söylüyor. Ä°ÅŸte, o sorular;

1.Kendinizi üzüntülü, boşlukta ya da umutsuz mu hissediyorsunuz?
2.İştahınızda değişimler olup, ya çok yiyor ya da hiçbir şey yemek istemiyor musunuz?
3.Yaptığınız etkinliklere karşı ilginizde ciddi bir azalma, zevk alamama durumu mu var?
4.EndiÅŸeli mi hissediyorsunuz?
5.Öfkeli davranışlarda bulunuyor, hatta bazen kendinizi tanıyamıyor musunuz?
6.Geçmişinizle daha sık hesaplaşıyor, geçmişe dönük pişmanlık ve suçluluk mu hissediyorsunuz?
7.Son dönemde cinsel istekte azalma mı yaşıyorsunuz?
8.Uyku sorunları mı yaşıyorsunuz? Ya çok uyuyor ya da uyku tutmuyor mu?
9.Kendinizi halsiz hatta bitkin mi hissediyorsunuz?
10.Evden çıkmak istemiyor, sosyal ortamlara katılmaktan kaçınıyor musunuz?

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorunlarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Ads Place