Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
TO-LEFT
HIDE_BLOG

Sayfalar

YaÅŸam Psikolojisi

{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Savaş haberlerinden kaçmak doğru mu?

Kişilerin savaş veya diğer travmatik olaylar hakkında kaçınma davranışları göstermelerinin doğal bir tepki olabileceğini ifade eden uzmanlar...

Savaş haberlerinden kaçmak doğru mu?
KiÅŸilerin savaÅŸ veya diÄŸer travmatik olaylar hakkında kaçınma davranışları göstermelerinin doÄŸal bir tepki olabileceÄŸini ifade eden uzmanlar, bunun ruh saÄŸlığı açısından bazı durumlarda gerekli olduÄŸuna vurgu yapıyor. Uzman Klinik Psikolog UluÄŸ ÇaÄŸrı Beyaz, “KiÅŸilerin savaÅŸ veya diÄŸer travmatik olaylar hakkında kaçınma davranışları göstermeleri doÄŸru bir tepki olabilir, ancak bu kaçınma, ruh saÄŸlığı açısından dengeli bir yaklaşımla bir arada kullanılmalıdır.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, bir kişinin savaş, deprem gibi travmatik olaylar karşısında, doğrudan maruz kalmamış oldukları halde, kaçınma davranışları göstermesinin nedenleri hakkında bilgi verdi.

Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, kaçınma davranışının; bir kişinin bazen kasıtlı bazen de kasıtsız olarak, sıkıntı verici veya rahatsız edici bir olay yahut bir durum sonrası, hızlı ve geçici bir şekilde rahatlama ihtiyacı doğrultusunda reddetmeye-inkâr etmeye yönelik bir kaçış tepkisi olarak tanımlanabileceğini anlattı.

Kaçınmanın bilişsel (belirli konular üzerine düşünmekten kaçınmak), duygusal (belirli duygu veya hisleri yaşamaktan kaçınmak) veya bağlamsal (olaylardan durumlardan kaçınmak) olarak sınıflandırılabileceğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, şöyle devam etti:

Stresle başa çıkma çabasının yansıması

“Travmatik olaylardan kaçınma davranışları, empati, korku, geçmiÅŸ deneyimler ve kontrol ihtiyacı gibi bir dizi psikolojik faktörün bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bu davranışlar, kiÅŸinin duygusal dengeyi koruma ve stresle baÅŸa çıkma çabalarının bir yansımasıdır. Ancak bu tür kaçınma davranışlarının uzun vadede kiÅŸinin kendi travmalarıyla yüzleÅŸme sürecini geciktirebilmektedir.

SavaÅŸlar, depremler ve doÄŸal afetler gibi travmatik olaylar, insanlığın tarihi boyunca deneyimlediÄŸi acı verici olaylar arasında yer alır. Ancak bazı kiÅŸiler, bu tür olaylara doÄŸrudan maruz kalmamış olsalar bile, kaçınma davranışları sergileyebilirler.”

Geçmişte benzer bir travmatik olaya doğrudan maruz kalanlarda da görülüyor

Bu durumun nedenleri hakkında bilgi veren Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, şunları dile getirdi:

“Birçok kiÅŸi, haberlerde veya medyada bu tür travmatik olayları gördüğünde, empati ve duyarlılık gösterme eÄŸilimindedir. Duygusal olarak etkilenen bu kiÅŸiler, olaylardan kaçınma eÄŸilimine girebilirler. Empati, baÅŸkalarının acılarına karşı duyarlı olma yetisini yansıtır ve bu nedenle kiÅŸiler bu tür haberleri izlememek veya konuÅŸmaktan kaçınmak isteyebilirler. Travmatik olaylar hakkında bilgi edinmek, kiÅŸilerin korku ve endiÅŸelerini artırabilir.

Özellikle olayların görsel ve sesli medya aracılığıyla sunulduğu durumlarda, bu korkular daha belirgin hale gelebilir. Bu nedenle, kişiler bu tür haberlerden ve olaylardan uzak durmayı tercih edebilirler. Geçmişte benzer bir travmatik olaya doğrudan maruz kalan veya böyle bir olayı yaşayan kişiler, bu tür olaylardan kaçınma davranışlarını daha belirgin bir şekilde sergileyebilirler.

Olaylar üzerinde kontrol sahibi olma çabasının yansıması

Bu, geçmiÅŸ deneyimlerin travmatik olayların hatırlanmasına ve tekrar yaÅŸanmasına yol açtığı korkusundan kaynaklanabilir. Olaylar hakkında bilgi edinmek, kiÅŸilerin kendilerini daha güvensiz hissetmelerine neden olabilir. Bu tür durumlarda, kaçınma davranışları, kiÅŸinin olaylar üzerinde bir miktar kontrol sahibi olma çabasının bir yansıması olabilir. Bilgi edinmeden uzaklaÅŸarak, kiÅŸi kendisini güvende hissetmeye çalışabilir.”

Kaçınma davranışı uzun vadede sorunları derinleştiriyor

Kaçınma davranışlarının nedenine atıfta bulunan Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, şunları söyledi:

“Kaçınma davranışları, kiÅŸinin kendini koruma mekanizmalarının bir yansıması olarak baÅŸlar. Özellikle travmatik olaylardan kaçınmak, kiÅŸinin duygusal dengeyi koruma amacını taşır. Bu tür olaylardan kaçınma, kiÅŸinin anksiyete ve stres seviyelerini kontrol etmeye ve duygusal zararlardan kaçınmaya çalıştığını gösterir. Kısacası, kaçınma, kiÅŸinin kendi duygusal saÄŸlığını koruma giriÅŸimi olarak baÅŸlar.

Bu davranış sorunları ertelemeye neden oluyor

Ancak, bu kaçınma davranışları uzun vadede sorunları daha da derinleştirebilir. Özellikle kişi olayları sürekli olarak görmezden gelirse, bu, olayların etkilerini ele almak ve duygusal olarak iyileşmek için gerekli olan adımları atmamak anlamına gelebilir. Bu, travmatik olayların kişinin zihinsel sağlığına daha fazla zarar vermesine yol açabilir. Kaçınma davranışları, kişinin olayların etkileriyle yüzleşmek ve gerektiğinde destek aramak yerine sorunları ertelemesine neden olabilir.

Özetle, kaçınma davranışları, baÅŸlangıçta kiÅŸinin kendini korumasını temsil edebilir, ancak uzun vadede bu davranışlar sorunları daha da derinleÅŸtirebilir. Bu nedenle, travmatik olaylarla baÅŸa çıkmak için saÄŸlıklı bir yol, olayların etkileriyle yüzleÅŸmek, duygusal destek aramak ve gerektiÄŸinde profesyonel yardım almaktır. Bu, kiÅŸinin duygusal iyileÅŸme sürecini baÅŸlatmasına yardımcı olabilir.”

Ruh sağlığı açısından gerekli

Uzman Klinik Psikolog UluÄŸ ÇaÄŸrı Beyaz, kiÅŸilerin savaÅŸ veya diÄŸer travmatik olaylar hakkında kaçınma davranışları göstermelerinin doÄŸal bir tepki olabileceÄŸini ifade ederek, “Ruh saÄŸlığı açısından bazı durumlarda gereklidir. Ancak bu, kiÅŸinin savaÅŸ veya diÄŸer travmatik olaylarla hiç maruz kalmaması gerektiÄŸi anlamına gelmez. Ruh saÄŸlığı açısından denge saÄŸlamak önemlidir ve bu denge kiÅŸiden kiÅŸiye deÄŸiÅŸebilir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Savaş haberlerinden kaçmak doğru mu?
Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz


Denge nasıl kurulur? 

Travmatik olaylardan tamamen kaçınmanın olumsuz etkilerinin de olabileceğini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, sözlerini şöyle tamamladı:

“KiÅŸilerin belli bir oranda bu tür olaylarla karşılaÅŸmaları ve bu olaylara dair bilgi sahibi olmaları, dünya olayları hakkında bilinçli ve bilgili olmalarına yardımcı olabilir. Bu, empati geliÅŸtirme, bilinçlenme ve hatta yardım saÄŸlama isteÄŸini destekleyebilir. Ruh saÄŸlığı açısından denge, kiÅŸinin duygusal ihtiyaçlarını ve sınırlarını tanımakla ilgilidir. Bazen bu, travmatik olaylardan bir süre uzak durmayı içerebilirken, diÄŸer zamanlarda bilinçli bir ÅŸekilde olaylar hakkında bilgi sahibi olmayı gerektirebilir. Her kiÅŸinin ihtiyaçları farklıdır, bu nedenle denge kiÅŸisel bir tercihe dayalıdır.

Sonuç olarak, kiÅŸilerin savaÅŸ veya diÄŸer travmatik olaylar hakkında kaçınma davranışları göstermeleri doÄŸru bir tepki olabilir, ancak bu kaçınma, ruh saÄŸlığı açısından dengeli bir yaklaşımla bir arada kullanılmalıdır.”

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorunlarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Ads Place