Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
TO-LEFT
HIDE_BLOG

Sayfalar

YaÅŸam Psikolojisi

{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Depresyon kiÅŸiyi sosyal izolasyona itiyor

Depresyonda en çok karşılaşılan semptomlardan birinin hiçbir şeyden zevk almama olduğunu ifade eden uzmanlar, isteksizlik ve mutsuzluk hissi...

Depresyon kiÅŸiyi sosyal izolasyona itiyor

Depresyonda en çok karşılaşılan semptomlardan birinin hiçbir ÅŸeyden zevk almama olduÄŸunu ifade eden uzmanlar, isteksizlik ve mutsuzluk hissine dikkati çekiyor. Depresyonun insanların yaÅŸam kalitesini çok fazla düşürdüğünü belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Elvin Guliyev, “Depresyon insanları sosyal izolasyona itiyor. Sosyal izolasyonda olan bu kiÅŸiler dış dünyayla baÄŸlantı kurmamaya baÅŸlıyor.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Elvin Guliyev, günümüzde en çok karşılaşılan psikiyatrik hastalıkların biri olan depresyona değinerek, depresyon tedavileri hakkında bilgi verdi.

Depresyonun çok farklı nedenleri olduğunu kaydeden Dr. Guliyev, biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörlerin depresyonu en çok tetikleyen faktörler olduğunu söyledi.

Depresyon yaşam kalitesini düşürüyor

Biyolojik faktörlerin, kalıtımsal, kimyasal ve nöroanatomi gibi birçok çeşitli faktörleri barındırdığını ifade eden Dr. Guliyev, sosyal ve psikolojik faktörlerin ise daha çok toplumda karşılaşılan stres faktörlerinin etkileşimiyle ortaya çıktığını anlattı. Dr. Elvin Guliyev, şöyle devam etti:

“Depresyonun insanların yaÅŸam kalitesini çok fazla düşürdüğünü gözlemliyoruz. YaÅŸam kalitesini düşürme sebeplerinden birisi de depresyonun ana semptomları. Depresyonda en çok karşılaÅŸtığımız semptomlar; isteksizlik, mutsuzluk hissi, hiçbir ÅŸeyden zevk almama, eskiden yaptığı eylemlerden veya zevk aldığı eylemlerden hiçbir ÅŸekilde zevk almama, uykusuzluk veya uykuda çok fazla artış, iÅŸtahsızlık veya iÅŸtahın ciddi bir ÅŸekilde artışı.” 

Depresyondaki kişiler dış dünyayla bağlantı kurmamaya başlıyor

Depresyonun insanları sosyal izolasyona ittiÄŸini de dile getiren Dr. Guliyev, “Sosyal izolasyonda olan bu kiÅŸiler dış dünyayla baÄŸlantı kurmamaya baÅŸlıyor.” dedi.

Depresyonda kullanılan tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Dr. Guliyev, “Uyguladığımız tedavi yöntemlerinin baÅŸlıca şöyle; psikofarmakoloji tedavi yöntemleri, terapi çeÅŸitleri ve günümüzde daha popüler hale gelen nöromodülasyon teknikleri.” ifadesinde bulundu.

İlaç tedavisi kişiye özel

Psikiyatri Uzmanı Dr. Elvin Guliyev, depresyonda ilaç tedavisine atıfta bulunarak, şöyle devam etti:

“Ä°laç tedavileri kiÅŸiye özeldir. Yani depresyon hastalığına deÄŸil, depresyon hastasına göre seçilmesi daha doÄŸru.  Terapi çeÅŸitleri de aynı ÅŸekilde. Terapi çeÅŸitleri olarak da dinamik terapiler, davranışçı terapiler, biliÅŸsel terapiler ve çeÅŸitli farklı terapi yöntemleri kullanılıyor. Alternatif tedavi yöntemleri olarak nöromodülasyon tedaviyi gösterebiliriz. Bunlardan en önemlisi Tekrarlayan Transkraniyal Manyetik Uyarım (tTMU) tedavisi.”

Depresyon tedavi edilebilen bir hastalık

KiÅŸilerin çoÄŸu zaman ‘Ben artık böyleyim, ben artık böyle oldum’ diye depresyonun semptomlarını bir karakter özelliÄŸi olarak gösterdiÄŸini anlatan Dr. Guliyev, bunun da tedaviye direnç olarak kendini gösterdiÄŸini söyledi.

Dr. Guliyev, “Depresyon günümüzde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Zamanında teÅŸhis ve baÅŸvuru, doÄŸru tedavi seçeneÄŸi kiÅŸiyi depresyondan önceki hayatına döndürebiliyor.” diyerek sözlerini tamamladı. 

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorunlarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Ads Place