Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
TO-LEFT
HIDE_BLOG

Sayfalar

YaÅŸam Psikolojisi

{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Bu belirtiler, bozuk psikoloji iÅŸareti olabilir

Sebepsiz aÄŸlamalar, ani öfkelenme ve süreklilik saÄŸlayamamaya dikkat!  Psikolojisi bozulan kiÅŸilerde aşırı duygusal yoÄŸunluk ve aşırı üzüntü...

Bu belirtiler, bozuk psikoloji iÅŸareti olabilir
Sebepsiz aÄŸlamalar, ani öfkelenme ve süreklilik saÄŸlayamamaya dikkat! 

Psikolojisi bozulan kişilerde aşırı duygusal yoğunluk ve aşırı üzüntü hali oluştuğunu belirten uzmanlar, kişide aniden sebepsiz yere ağlamalar ve ani öfkelenmeler olabileceğine, sebepsiz olarak öfke kontrol sorunları ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Devam ettirme ve süreklilik sağlama konusunda problemler yaşanabileceğini belirten uzmanlar, uzun süreli bir faaliyette bulunmanın gittikçe zorlaşabileceğini vurguluyor. Bu sıkıntıların artması, zorlaşması ve bu sıkıntılarla baş etmekte güçlük yaşanması durumunda kişinin bir uzmandan profesyonel destek alması gerekiyor.

Ãœsküdar Ãœniversitesi NPÄ°STANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Ä°hsan Öztekin, psikolojisi bozuk insan davranışlarına deÄŸindi ve sorunun çözümü ile ilgili önerilerde bulundu.

Aşırı duygusal yoğunluk oluşuyor

Günlük hayatta ‘Psikolojim bozuldu’ veya ‘Senin psikolojin bozulmuÅŸ’ gibi deyiÅŸlerin daha sık duyulur hale geldiÄŸine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Ä°hsan Öztekin, “Günlük hayatta saÄŸlıklı bir bireye kıyasla kiÅŸi, kendisinde birtakım psikolojik belirtilerin oluÅŸtuÄŸunun farkındadır fakat dışarıya yalnızca kendini kötü hissettiÄŸi ile ilgili bir izlenim verir. Psikolojisi bozuk olan bir insanda oluÅŸan belirtilerden biri, aşırı duygusal yoÄŸunluk ve kiÅŸinin aşırı üzüntülü olması olabilir.” dedi.

Öfke kontrol sorunları ortaya çıkıyor

Uzman Klinik Psikolog Ä°hsan Öztekin, psikolojisi bozuk insanların davranış biçimlerinden şöyle bahsetti: “KiÅŸinin aniden sebepsiz yere aÄŸlamaları, ani öfkelenmeleri olabilir. Sebepsiz olarak öfke kontrol sorunları ortaya çıkabilir. GeçmiÅŸte daha sakin bir insan, çok çabuk sinirlenen ve çok çabuk tepki veren bir hale gelebilir. Korkuları artabilir. Kapı, pencere sesinden bile olduÄŸu yerde sıçramalar ve irkilmeler görülebilir. Yine bu kiÅŸide isteksizlik, halsizlik, yorgunluk hali gözlemlenebilir. KiÅŸi hiçbir ÅŸey yapmak istemeyebilir. GeçmiÅŸte çok zevk alarak yaptığı faaliyetler dahi artık ona çok ağır gelir. Bu dönemde kiÅŸi, çözüm üretmekte çok zorlanır. Ertelemeler baÅŸlar. Yapması gereken iÅŸleri, mümkün olduÄŸunca ileri tarihlere ertelemeye çalışır. ÖrneÄŸin; bir öğrenciyse ödevlerini yapmakta ya da tezini hazırlamakta, çalışan bir kiÅŸi ise görevini yapmakta ve raporunu hazırlamakta zorlanabilir.”

Süreklilik sağlamakta zorluk yaşanıyor

Ä°nsanın psikolojisi bozuk olduÄŸu dönemde normalden çok daha sabırsız olduÄŸunu vurgulayan Öztekin, “Devam ettirme, süreklilik saÄŸlama konusunda problemleri vardır. Uzun süreli bir faaliyette bulunması gittikçe zorlaşır. ÖrneÄŸin; kitap okumaya karar verir, üç sayfa okur, canı sıkılır. Oradan baÅŸka bir faaliyete geçer, orada da canı sıkılır. Ne yapacağını bilemez hale gelebilir. Bu dönemde kiÅŸi umutsuzluÄŸa bürünür. Sorunların ve sıkıntıların geçmeyeceÄŸini düşünür ve umutsuz düşüncelere kapılır.” diye konuÅŸtu.

Sosyal hayatta da aksaklıklar olabiliyor

Bu dönemde bireyin sosyal iliÅŸkileriyle araya mesafe koyduÄŸunu da ifade eden Öztekin, “Birçok arkadaşı varken arkadaÅŸlık iliÅŸkileri bozulur, arkadaÅŸlarıyla iletiÅŸimini keser, kimseyle görüşmek istemez, kimseyi aramaz, kimsenin onu aramasını istemez. KiÅŸinin kariyer baÅŸarısı düşebilir. Öncesinde hangi faaliyette bulunuyorsa; öğrenciyse notları ve okul baÅŸarısı düşer, çalışan bir insansa iÅŸ performansında azalma olur. Daha önce yapabildiÄŸi ÅŸeyleri yapamaz hale gelebilir.” dedi.

Uyku ve dikkat dağınıklığı problemi görülüyor

KiÅŸide gözlemlenebilecek bir diÄŸer problemin ise dikkat dağınıklığı olduÄŸunu belirten Uzman Klinik Psikolog Ä°hsan Öztekin, sözlerine şöyle devam etti: 

“KiÅŸi dikkatini toparlamakta zorluk çekebilir. Konsantrasyon eksikliÄŸi yaÅŸayabilir. Unutkanlıklar baÅŸlar. Normalde her insanda unutkanlık olsa da, kiÅŸi normale göre çok daha fazla unutkan olduÄŸunu fark edebilir. Psikoloji bozukluÄŸu perspektifinde günlük rutinlerin bozulması önemli faktörlerden biridir. Bu konuda da örnek vermek gerekirse, yemek yeme alışkanlıklarında bozulmalar ve deÄŸiÅŸiklikler oluÅŸabilir. Normal bir yemek yeme düzeni varken kiÅŸi, aşırı yemek yeme davranışına geçebilir ya da tam tersi yemek yemez hale gelebilir. Ä°ÅŸtahı tamamen kapanabilir. Uyku düzeninde bazı deÄŸiÅŸiklikler olur. Normal uyku düzeni varken birey uykusuzluk çekmeye baÅŸlayabilir. Gece yatar fakat saatlerce uyuyamaz. Uyur fakat gece defalarca uyanır. Sabah uykusunu alamamış olarak kalkabilir ya da tam tersi kiÅŸide aşırı uyku hali gözlemlenebilir. Gündüz saatlerinde dahi devamlı uyuklama hali gözlemlenebilir. Tabii bunlar daha çok günlük hayattan kaçış hali olarak da yorumlanabilir.”

Bağımlılıklar da ortaya çıkabilir

Yemek düzeni, uyku düzeni bozulmalarının dışında para harcama düzeninde de farklılıklar olabileceÄŸini belirten Öztekin, “KiÅŸi aşırı para harcar duruma ya da hiç para harcamaz duruma geçebilir. Bununla beraber kiÅŸi bir bağımlılığa da yönelebilir. Hiç sigara, alkol ya da madde kullanmayan biri, bir anda kullanmaya baÅŸlayabilir. EÄŸer kullanıyorsa, kullanımında artış gözlemlenebilir. Bağımlılık yalnızca maddelere karşı oluÅŸmayabilir. Faaliyetlere karşı da bazı aşırı yoÄŸunlaÅŸmalar görülebilir. ÖrneÄŸin kiÅŸide aşırı internet bağımlılığı gözlemlenebilir. Kendilerini sosyal hayattan uzaklaÅŸtıracak daha birçok faaliyet de sayılabilir.” dedi.

Sıkıntılar artarsa uzmana başvurulmalı

Bu belirtilerin hepsinin psikolojisi bozuk bir insanı tanımlayabileceÄŸini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Ä°hsan Öztekin, “Fakat kiÅŸide bunlardan yalnızca birkaçının bulunması, o kiÅŸiye psikolojisinin bozuk olduÄŸu tanısının konulması için yeterlidir. Bu bozukluklar ve deÄŸiÅŸken davranışlarda artış ya da azalış yaÅŸandığı ve çözülme durumu gözlemlenmeli. Bu sıkıntıların artması, zorlaÅŸması ve bu sıkıntılarla baÅŸ etmekte güçlük yaÅŸanması durumunda kiÅŸinin bir uzmandan profesyonel destek alması gerekir.” diye konuÅŸtu.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorunlarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Ads Place