Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
TO-LEFT
HIDE_BLOG

Sayfalar

YaÅŸam Psikolojisi

{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Bütün dünya neden az gülüyor? Gülmeyi unuttuk mu?

Gülmek insanlar için evrensel bir duygu, sosyal baÄŸları güçlendiriyor, stresi azaltıyor ve genel yaÅŸam kalitesini artırıyor.  Aynı zamanda i...

Gülmeyi unuttuk mu? Artık bütün dünya az gülüyor
Gülmek insanlar için evrensel bir duygu, sosyal baÄŸları güçlendiriyor, stresi azaltıyor ve genel yaÅŸam kalitesini artırıyor. 

Aynı zamanda insanlar arasında sözsüz bir dil olarak kullanılıp, neÅŸeli bir atmosfer yaratıyor. Ancak Ãœsküdar Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Sultan Tarlacı, pandemiden sonra artık bütün dünyanın daha az güldüğünü belirterek, “Gülme" gibi temel insan davranışları ve duygusal tepkiler, insan doÄŸasının bir parçasıdır, evrensel bir davranış ÅŸeklidir. Kaybolmazlar ancak sıklıkları ve ortaya çıkışları azalır. Ä°nsanlar yalnız ve hayatlarında ya makineler ya da iÅŸ hakim. DiÄŸer insanlarla yüz ve göz temasları kayıp. Bu da duyguyu tanımayı ve duygu ifadesini azaltıyor. Gülmenin azaldığı bu tür toplumlarda diÄŸer temel duygular da azalır.” dedi. Tarlacı, gülme pratiÄŸini geliÅŸtirecek egzersiz ve yöntemleri de sıraladı.

Japonya’da 3 yıl süren Covid-19 salgını süresince hükümetin tavsiye niteliÄŸindeki maske takma önergesi, 13 Mart’ta yürürlükten kaldırıldı. Ãœlkede maske takmak hiçbir zaman zorunlu tutulmamasına raÄŸmen geçen sürede birçok insan daha az gülümser hale geldi. 

Gülmenin sevinç ve mutluluk duygularını ifade ettiÄŸini ve insan için evrensel bir duygu olduÄŸunu ifade eden Tarlacı, “Herkes güler, hatta maymunlar bile güler. Bunlar biyolojik yapımıza kazınmış, evrensel duygulardır. Gülmek, sosyal baÄŸları güçlendirir, stresi azaltır ve genel yaÅŸam kalitesini artırır. Aynı zamanda insanlar arasında ortak bir sözsüz dil olarak kullanılır ve neÅŸeli bir atmosfer yaratır. "Gülme" gibi temel insan davranışları ve duygusal tepkiler, insan doÄŸasının bir parçasıdır, evrensel bir davranış ÅŸeklidir. Kaybolmazlar ancak sıklıkları ve ortaya çıkışları azalır.” dedi. Prof. Dr. Sultan Tarlacı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Pandemiden sonra artık bütün dünya az gülüyor. Ä°nsanlar yalnız. Hayatlarında ya makineler ya da iÅŸ hakim. DiÄŸer insanlarla yüz ve göz temasları kayıp. Bu da otizmdeki gibi duyguları tanımayı ve duygu ifadelerini azaltıyor. Gülmenin azaldığı bu tür toplumlarda diÄŸer temel duygular da azalır.” 

Japonya gibi ülkelerde ‘sosyal modernlik otizmi’ var

Japon kültürünün, diÄŸer kültürlerle karşılaÅŸtırıldığında genellikle daha sakin, ciddi ve disiplinli bir imaj sergilediÄŸine iÅŸaret eden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Japonlar, toplumda uyum ve düzenin önemini vurgulayan bir anlayışa sahiptirler. Bu nedenle, bazı gözlemciler, Japonlar arasında gülmek ve mizahın daha az görüldüğünü düşünebilir. Japonya gibi ülkelerde “Sosyal modernlik otizmi” denen bir durum var. Sosyal otizm, bireyin sosyal etkileÅŸim becerilerini etkiler. Sosyal ipuçlarını anlamakta ve yorumlamakta güçlük çekerler. Sözsüz iletiÅŸim, beden dili ve göz teması gibi sosyal ipuçlarını yakalamakta zorlanabilirler. Bu nedenle, sosyal etkileÅŸimlerde tipik olarak beklenen davranışları sergilemekte güçlük çekebilirler”. diye konuÅŸtu.

Gülme gibi duygusal tepkiler unutulmaz

Herhangi bir bireysel durumda veya nadir tıbbi koÅŸullarda, gülme yeteneÄŸinin geçici olarak kaybedilebileceÄŸini belirten Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “bazı depresyon veya anksiyete bozuklukları gibi ruh saÄŸlığı sorunları bireyin normal gülmek tepkilerini azaltabilir veya engelleyebilir. Ayrıca bazı nörolojik rahatsızlıklar, Parkinson hastalığı veya felç gibi durumlarda gülme yeteneÄŸi zayıflayabilir.” diye konuÅŸtu.

Gülmenin toplumda azalmasının adeta covid gibi yayılabileceÄŸine dikkat çeken Tarlacı, “Bütün duygular diÄŸer insanlarca aynalandığı için, gülen bir yüz baÅŸkasını da güldürür, öfkeli yüz baÅŸkasını da öfkelendirir. Bir toplum gülmeyi unutamaz, gülme sıklığı azalır ama gülmeyi kaybetmez. Yalnızsanız az gülersiniz. Ancak genel olarak, "gülme" gibi duygular, insanların duygusal ifadesinin ve sosyal etkileÅŸiminin önemli bir parçası olduÄŸu için kolaylıkla unutulabilecek ÅŸeyler deÄŸillerdir. Ä°nsanlar, komediye tepki verme, esprilerden keyif alma ve neÅŸeli durumları paylaÅŸma eÄŸilimindedirler.” dedi.  

Sanal etkileşim sosyal becerileri azaltıyor

Günümüzde, dijital teknolojilerin yaygınlaşması, sosyal medyanın artması, daha fazla zamanın ekran başında geçirilmesi gibi faktörlerin, insanların sosyal etkileşimlerini azaltabileceğini veya değiştirebileceğini belirten Tarlacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“YalnızlaÅŸma, insanlar arasındaki fiziksel baÄŸlantının azalması, kiÅŸisel etkileÅŸimlerin yerine sanal etkileÅŸimlerin geçmesi gibi durumlar, sosyal etkileÅŸim becerilerinin azalmasına ve duygusal anlayışın eksik kalmasına yol açabilir. Japonlar arasında mizahın da bir yeri vardır. Japon popüler kültürü, anime, manga, komedi programları ve güldürü filmleri gibi birçok mizahi içerik üretmektedir. Bununla birlikte, bazı kültürel faktörler Japon toplumunda gülmeyi veya açıkça ifade etmeyi sınırlayabilir. Geleneksel Japon toplumu, bireysel duygusal ifadenin kontrol altında tutulması ve toplumsal uyumun saÄŸlanması gerektiÄŸine odaklanır. Toplumun normları ve kuralları, bazı insanların duygusal tepkilerini veya gülmeyi bastırmasına veya gizlemesine neden olabilir”.

Gülmek öğrenilebilir


Gülmenin bir davranış biçimi olduÄŸunu ve insanların bunu öğrenip, geliÅŸtirebileceÄŸini ve gülmeyi tetikleyen unsurları keÅŸfedebileceÄŸini ifade eden Tarlacı, gülme pratiÄŸini geliÅŸtirecek egzersizler ve yöntemleri şöyle sıraladı: 

Gülümseme egzersizi: BaÅŸlangıç olarak yüzünüzde bir gülümsemeyle baÅŸlayın. Gülümsemeye odaklanarak, yüz kaslarınızı gevÅŸetmeye çalışın ve gülümsemeyi daha geniÅŸletin. Bu, vücudunuzdaki olumlu hisleri ve mutluluk sinyallerini artırabilir.

Komediye maruz kalma: Komedi filmleri, televizyon dizileri, komedyenlerin performansları veya mizahi içeriklerle daha fazla zaman geçirmek, gülmeyi tetikleyebilir, geliÅŸtirebilir ve gülmeyi kolaylaÅŸtırabilir.

Gülme kulüpleri veya yoga gülme seansları: Bazı topluluklar, gülme kulüpleri veya yoga gülme seansları düzenleyerek insanların bir araya gelip birlikte gülmelerini teÅŸvik eder. Bu tür etkinliklere katılmak, grup enerjisiyle birlikte gülmeyi deneyimlemek için bir fırsat sunar.

Mizahla ilgili materyallere maruz kalma: Komik kitaplar, karikatürler, internet mimleri veya komik videolar gibi mizahi içeriklerle vakit geçirmek, gülmeyi teÅŸvik edebilir.

Kendinizle mizah yapma: Kendi hatalarınızı, komik yanlarınızı veya absürt durumları keşfetmeye çalışın. Kendinizle dalga geçmek, mizah duygunuzu geliştirebilir ve gülmeyi tetikleyebilir.

Sosyal etkileÅŸim: NeÅŸeli ve mizahi insanlarla vakit geçirmek, gülmeyi kolaylaÅŸtırabilir. ArkadaÅŸlarınızla veya sevdiklerinizle mizah paylaşımında bulunmak, sosyal baÄŸları güçlendirebilir ve eÄŸlenceli deneyimler yaÅŸamanıza yardımcı olabilir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorunlarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Ads Place