Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
TO-LEFT
HIDE_BLOG

Sayfalar

YaÅŸam Psikolojisi

{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

‘Hayır’ diyememek enerjiyi düşürüyor…

Uzmanlar güne motive baÅŸlamanın tüyolarını paylaÅŸtı… Enerjiyi düşüren davranışların başında karşı tarafı kırmamak için ‘hayır’ diyememenin g...

‘Hayır’ diyememek enerjiyi düşürüyor…
Uzmanlar güne motive baÅŸlamanın tüyolarını paylaÅŸtı…

Enerjiyi düşüren davranışların başında karşı tarafı kırmamak için ‘hayır’ diyememenin geldiÄŸini vurgulayan uzmanlar, kiÅŸisel algılamaların da olumsuz etkilere yol açtığını ifade ediyor. Pandemi sürecinin kalp ve damar hastalıklarını etkilediÄŸine dikkat çeken uzmanlar, kalp saÄŸlığında belirleyici en önemli faktörün yaÅŸam koÅŸulları olduÄŸunu belirtiyor. Uzmanlar; güne daha motive ve enerjik baÅŸlamak için deÄŸiÅŸtirilemeyecek durumların kabullenilmesini, doÄŸru nefes egzersizleri yapılmasını, insanlarla iletiÅŸim kurulmasını ve evcil hayvan beslenmesini tavsiye ediyor.

Ãœsküdar Ãœniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar, güne daha motive baÅŸlamanın önündeki engelleri ve tavsiyelerini paylaÅŸtı.

Kişisel algılamalar enerjiyi düşürüyor

Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar, psikolojik iyi oluşu desteklemek ve enerji halini yükseltmek için günlük hayatta yapılan işlevsel olmayan tutumların fark edilmesi gerektiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Enerjiyi düşüren davranışların başında karşı tarafı kırmamak için ‘hayır’ diyememek geliyor. Bu durum kiÅŸide var olan enerjinin tükenmesine sebebiyet veriyor. Enerjiyi gün içerisinde düşüren ve özellikle de sosyal anlamda zorlayan durumlardan biri de kiÅŸisel algılamalardır. Ä°ÅŸe giderken bir arkadaÅŸa günaydın denmesine raÄŸmen karşı taraftan yanıt alınmaması örnek gösterilebilir. Ancak önemli olan, yapılan bu davranışı kiÅŸisel algılamadan önce baÅŸka bir sebebi olup olmadığını öğrenmektir. Uyku düzeni, beslenme düzeni ve yeteri kadar su içmemek de enerjiyi düşüren fiziki durumlar arasında yer alıyor.”

DeÄŸiÅŸtirilemeyecek durumlar kabullenilmeli

GeçmiÅŸe dönüp sürekli deÄŸiÅŸtirme ihtimali olmayan ÅŸeyleri düşünmenin de gün içerisindeki enerjiyi tamamen alıp götürdüğünü vurgulayan Gökpınar, “Enerji düşüklüğü yaratan bazı durumlar vardır. ÖrneÄŸin iÅŸteki arkadaÅŸlar ile beraber bir proje üzerinde çalışırken birçok kiÅŸinin isteklerine ‘hayır’ diyememe duygusu, yeni hedeflere karşı istek arzusunun kaybedilmesine neden olur. Tam bu noktada kısır döngü de baÅŸlamış oluyor. Stres olacak durumlara raÄŸmen deÄŸiÅŸtirilemeyecek durumları kabullenmek en doÄŸru yaklaşım olacaktır.” diye konuÅŸtu.

DoÄŸru nefes egzersizleri olumsuz etkileri yatıştırıyor 

DoÄŸru nefes egzersizleri yapmanın da motivasyonu düşürücü olumsuz etkilere karşı yatıştırıcı rol oynayabildiÄŸini belirten Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar, “DiÄŸer insanları memnun etmek için birçok ÅŸey yapılsa da bireyin kendisine ‘Enerjimi ve kendimi mutlu etmek için ne yapıyorum?’ sorusunu sorması gerekiyor. Akla gelen düşüncelerle savaÅŸmanın yararı yoktur. Tam tersine düşünürken baÅŸka bir ÅŸeye odaklanmak veya bazen varlıklarını kabul etmek daha faydalıdır. Motivasyon bazen uzun vadeli hedeflerde daha kolay kaybedilebiliyor. Bu hedeflere küçük adımlarla kısa vadeli hedefleri tamamlayarak ulaÅŸmak her zaman motivasyonu ve günlük enerjiyi güçlü tutacaktır.” dedi.

Evcil hayvanlar enerjiyi artırıyor

Paylaşım yapılabilen insanların, evcil hayvanların ve insanı yalnız hissettirmeyen iletiÅŸimlerin mutlaka günlük enerjinin artmasına katkıda bulunduÄŸunu ifade eden Gökpınar, “Özellikle sokaÄŸa çıkma yasağında yapılan telefondaki konuÅŸmalar, enerjiyi gün içerisinde yükselten etkenlerdir. Dolayısıyla da tüm bahsettiÄŸimiz bu olguların etkisi, motivasyon artışında veya azalmasında büyük rol teÅŸkil ediyor.” dedi.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorunlarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Ads Place