Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
TO-LEFT
HIDE_BLOG

Sayfalar

YaÅŸam Psikolojisi

{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Son 5 yılda 'Oyun Bağımlılığı' tanısı yüzde 50 arttı!

Oyun bağımlılıkları çok kolay tedavi oluyor Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, oyun bağımlılığı konusuna iÅŸaret ederek, “Pandemi geçtikte...

Son 5 yılda Oyun Bağımlılığı tanısı yüzde 50 arttı!
Oyun bağımlılıkları çok kolay tedavi oluyor

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, oyun bağımlılığı konusuna iÅŸaret ederek, “Pandemi geçtikten sonra bunun yavaÅŸ yavaÅŸ normale dönmesi lazım ama normale dönmüyor. Bir bağımlılık türü olarak ÅŸu anda literatüre girdi.” dedi. 

Anne babalarıyla zaman geçirmeyen çocukların daha çok bağımlı olduÄŸuna dikkat çeken Tarhan, ailede gevÅŸek disiplinin oyun bağımlılığı nedeni olduÄŸunu belirtti. Tarhan: “Åžu anda bağımlılara ‘ödül yetmezliÄŸi sendromu’ deniyor. Beyin ödüle doymuyor bu kiÅŸilerde.” ifadelerini de kullandı. 

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, oyun bağımlılığı konusunu değerlendirdi.

Dijital oyun bağımlılığı popülerliÄŸinin özellikle pandemi döneminden sonra ciddi arttığına dikkat çeken Tarhan, “Çünkü içe kapandı insanlar. Evde yalnız kaldılar. Bir eÄŸlence alanı olarak bir nevi ilgi alanı olarak oyunlara çok yöneldiler. Dünyada yapılan araÅŸtırmalarda, bağımlılık tanısı almada pandemi döneminde yüzde 50 civarında artış var.” dedi.

Oyun bağımlılığı bir bağımlılık türü olarak literatüre girdi

Sadece kullanım artışı değil bağımlılık tanısını artıracak kadar kullanım artışı olduğunu belirten Tarhan, şöyle devam etti:

“Pandemi geçtikten sonra bunun yavaÅŸ yavaÅŸ normale dönmesi lazım ama normale dönmüyor. Bir bağımlılık türü olarak ÅŸu anda literatüre girdi. Çocuklarda, özellikle gençlerde daha çok ortaya çıkıyor. Onların zevk alacakları baÅŸka alanlara yönelmekten daha kolay zevk alınacağı için buna yöneliyorlar. Oyun bağımlılığının artmasının sebebi kolay ulaşılıyor olması, elveriÅŸli olması. Özellikle evin rahat, konforlu ortamından gidip dışarıda top oynamak yerine enerji gerektirmeyen oyunlar oynuyorlar. Oyunların çoÄŸu da tek kiÅŸilik oyunlar deÄŸil, çevrimiçi yani grup oyunları tarzında, strateji tarzında oyunlar oynanıyor.”

6-15 yaş çocuklar arasında yüzde 66 oranında artış var

TÜİK’in yaptığı istatistiÄŸe göre 6-15 yaÅŸ çocuklar arasında yüzde 66 oranında artış olduÄŸunu kaydeden Tarhan, “Önceki yıllara göre TÜİK’in literatürüne girmiÅŸ, istatistikle bilinen bir alarm. Kendi klinik tecrübemizle bunu görüyor muyuz? Çok görüyoruz… Özellikle çocuk psikiyatristi vakaları geldiÄŸi zaman ekran maruziyeti diyoruz. Ekran maruziyeti artık bizim rutin aradığımız, sorduÄŸumuz bir madde oldu. ‘Ne kadar zamanını ekranda geçiriyor çocuk’ diye.” dedi.

Ekran maruziyeti fazla olan 3 yaşındaki çocuk hayatı öğrenememiş

Prof. Dr. Tarhan, ekran maruziyetine ilişkin şu örneği verdi:

“3 yaşında gördüğümüz bir çocuk var, 2 tane çocuk nörolojisi uzmanı ona ‘otizmli’ diyor. Sonra biz bir süre testler yaptık. GecikmiÅŸ konuÅŸmayla geliyor çocuk. 3 yaşına gelmiÅŸ, cümle kurması lazım, kuramıyor. Otizm zihin kuramı testi var. Çocuk zihin teorisi üretebiliyor mu? Hayal kurabiliyor mu? Bütün onları yaptık. Otizm tarama ölçekleri alıp, yaptık. Kaç kere otizmin tanımını birkaç kanaldan doÄŸrulayan testler yaptık. Çocuk hiç otizmli deÄŸil. Tek ÅŸeyi, zihinsel uyarı eksikliÄŸi. 1 yaşında kardeÅŸi var, anne kardeÅŸle ilgileniyor onun eline de tablet verilmiÅŸ. Ekran maruziyeti fazla. Çocuk bu yaşında sözcükle eÄŸitilmeyi ve tuvalet eÄŸitimini öğrenememiÅŸ, o yaÅŸa gelmiÅŸ. Yemek de zaten istediÄŸi zaman yiyor, gidiyor. Evde gevÅŸek, tutarsız disiplin var. Çocuk hayatı öğrenememiÅŸ. Öyle olunca otizmli zannediliyor. Biz iyice inceledik, beyin fonksiyonlarına baktık ki otizm tanısı almıyor kesinlikle. Ekran yasaklanacak bu çocuÄŸa. Bütün gün oyuna gidilecek ve disiplinli bir hayat öğretilecek.

Annelik babalık çocuğu yedirip, içirmek değil

Bir sene çok kritikti. Dört yaşını geçerse beyindeki o yollar kapanıyor. Sözcükle anlam katma, sözcüğü ifade etme ile ilgili beynin üçte ikisini kullanan yollar var. Dört yaşından sonraya kalırsa o yollar kapanıyor, öğrenmesi çok zor oluyor. Bu çocuk yanlışlıkla otizm tanısı aldı. Bütün gün bilgisayarda, klip seyrediyor, oyun oynuyor. Çok eÄŸlenceli bir ortam. ÇocuÄŸun hoÅŸuna gidiyor, kızılmaz ki bu çocuÄŸa. Annelik babalık çocuÄŸu yedirip, içirmek deÄŸil ki… ÇocuÄŸa hayatı öğretmektir.”

Zamanını planlı kullanan çocuklarda bağımlılık olmadığını dile getiren Tarhan, “Süresiz, rastgele bir gün üç saat, bir gün bir saat gününü böyle geçiren çocuklarda bağımlılık olmuyor.” dedi.

Çocukların dijital endüstrinin oyuncağı haline geldiÄŸini kaydeden Tarhan, “Åžu anda dijital endüstride bilgisayar oyunlarına büyük yatırım yapıldı.   Ã‡ok fazla gelir olduÄŸu için müthiÅŸ bir endüstri haline geldi. Hatta bu metaverse çökmeyen oyun sektörü. Dünyada 350 milyon kiÅŸinin aynı anda oynadığı oyunlar var.” diye konuÅŸtu.

Gerçek savaş örnek gösterilmeli

Dijital oyunların ÅŸiddete yöneltmesinin çocukların ilgisini çektiÄŸini de belirten Tarhan, “Åžiddet ortamı sanal ortamda, insanları elinde silahla, bir ÅŸekilde öldürüyorlar, bu da onların hoÅŸuna gidiyor. Soyut düşünce ve beceri geliÅŸmediÄŸi için çocuklar da eÄŸlence olarak görüyorlar, ama mesela ÅŸu anda çocuklara özellikle bu Gazze’deki olaylar örnek gösterilerek ‘Bak sen oynuyorsun bunu ama, bunun gerçeÄŸi böyle, bak o annesiz kaldı, o babasız kaldı’ denmeli.” dedi.

Ä°nsanın günlük zamanı içerisinde yüzde yirmi eÄŸlenceye zaman ayırması gerektiÄŸini ifade eden Tarhan, “Dijital oyun diÄŸer eÄŸlence, arkadaÅŸ, sohbet gibi hepsi yüzde yirmi. Daha fazlası olduÄŸu zaman bu sefer haz odaklı insan tipleri ortaya çıkıyor, yani üretmeyen, tembel, sadece kendi çıkarını düşünen bir model oluÅŸturuyor.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Anne babalarıyla zaman geçirmeyen çocuk daha çok bağımlı oluyor…

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yapılan araÅŸtırmalarda, oyun konsollarının varlıklı ailelerde tercih edildiÄŸini görüldüğünü, orta ve düşük gelirli ailelerin daha çok akıllı telefonu tercih ettiklerini ifade ederek, “Oyun bağımlılarında bizim gördüğümüz anne babalarıyla zaman geçirmeyen çocuklarda daha çok oluyor. Hatta o çocuklar öyle oyun bağımlısı olup da odasından çıkmıyor.” dedi.

27 saat oyun oynayıp kalp krizinden ölen vakalar var

Kore’de 27 saat oyun oynayıp kalp krizinden ölen vakaların var olduÄŸunu hatırlatan Tarhan, “Gerçekten oyun bağımlılığı, beyindeki ödül ceza sistemini bozuyor. Ne olacak, bir oyun dememek lazım. Birçok anne de aman evde gözümün önünde oyun oynuyor ne olacak ki deyip çok dikkate almıyor. Dikkate almadığında da çocuk bir müddet sonra artık baÅŸka ÅŸeyden haz almamaya baÅŸlıyor. Zaten ÅŸu anda bağımlılara ‘Ödül yetmezliÄŸi sendromu’ deniyor. Beyin ödüle doymuyor bu kiÅŸilerde.” diye ifade etti.

Oyun bağımlılığının tedavisi var!

Bu bağımlılığın tedavisinin de var olduÄŸunu kaydeden Tarhan, “Oyun bağımlılığının tedavisi yok gibi düşünmemek lazım. Oyun bağımlılıkları çok kolay tedavi oluyor. Oyundan yoksun bırakıyoruz... Oyun bağımlısı olup yatırdığımız çocuklar var. Çok iyi çocuklar. Ailede anne baba sevgi var, iki kiÅŸilik sevgi var, ama gevÅŸek disiplin var. Çok zeki çocuklar, müthiÅŸ strateji oyunları yapıyorlar. Oradaki oyunlarda ödüller veriyorlar. Hatta paralı ödüller verenler var. Bu çok sürükleyici. Sürükleyici olduÄŸu için, kapatıyor çocuklar kendilerini.” diye anlattı.

Ailede gevşek disiplin oyun bağımlılığı nedeni!

Anne ve babada sevgi fazlalığından gevÅŸek disiplin var olduÄŸunda çocuÄŸun zevkçi, hayalci olduÄŸunu, günümüzde de en çok rastlanan oyun bağımlılığı sebebinin bu olduÄŸunu anlatan Tarhan, “Aile içinde mutsuz oluyor, huzursuz oluyor çocuk. Bu mutsuzluk ve huzursuzluktan kendini oyun bağımlılığına verip rahatlamaya çalışıyor. Ev güvenli ortam deÄŸilse, devamlı karı koca geçimsizliÄŸi varsa, huzursuzluk varsa, bu da oyun bağımlılığına götürüyor. Ben öyle bir oyun bağımlılığı vakası biliyorum, çocuk okula gitmiyor, gönderemiyorlar okula. Gittiler, baktılar anne baba liderliÄŸi çocuÄŸa kaptırmış… Anne ve baba pasif durumda. Lider çocuk olunca da bu çocuk okula gitmez elbette.” diye anlattı.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorunlarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Ads Place