Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
TO-LEFT
HIDE_BLOG

Sayfalar

YaÅŸam Psikolojisi

{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Mutlu olmaktan korkuyor musunuz?

Mutluluk korkusuna (çerofobi) sahip bireyler, mutlu olduğunda başına kötü bir şey gelebileceği korkusu ile olumlu duygular veya mutluluk uya...

Mutlu olmaktan korkuyor musunuz?

Mutluluk korkusuna (çerofobi) sahip bireyler, mutlu olduğunda başına kötü bir şey gelebileceği korkusu ile olumlu duygular veya mutluluk uyandıran deneyimlerden kasıtlı olarak kaçınabiliyor.

Mutluluk korkusu, psikoloji literatüründe “çerofobi” olarak adlandırılıyor. Bu tanım, Yunanca’dan gelen “chairo” ve Yunan mitolojisinde korku tanrısı olarak bilinen “Phobos”tan türetilen “phobia” sözcüklerinin birleÅŸiminden ortaya çıkmıştır.

LifeClub SaÄŸlık Hizmetleri’nden Uzman Klinik Psikolog Cansu Karaman, çerofobinin DoÄŸu kültürlerinde daha yaygın bir durum olduÄŸunu belirtti ve ÅŸunları söyledi: “Mutluluk herkesin ulaÅŸmayı istediÄŸi, pozitif bir duygudur. En mutlu zamanlarda kiÅŸiyi, ya başıma kötü bir ÅŸey gelirse, ya mutluluÄŸum bozulursa diye endiÅŸelendiren ruh hali ise ‘mutluluk korkusu’ olarak bilinmektedir.

Bazı kültürlerde bu durum çok yaygındır. ÖrneÄŸin; Japon kültüründe mutluluÄŸun arkasından sıkıntı ve acının geleceÄŸine dair bir inanış hâkimdir. Ãœlkemizde ise çok sık söylenen ‘Çok gülen çok aÄŸlar.’ gibi bir cümle vardır. Bu yüzden birçok insan “çok mutluyum yakında kesin başıma kötü bir ÅŸey gelecek” ÅŸeklinde olumsuz düşünceler içerisinde olabilir.

Nasıl Anlaşılır?

Çerofobisi olan kişilerin bilerek mutlu olmaktan kaçındığına dikkat çeken Psk. Cansu Karaman, hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı:

  • KiÅŸiler, mutluluk yaratacak durumlardan kaçınmakta ya da bu durumlardan sonra “başıma kesin kötü bir ÅŸey gelecek” endiÅŸesi yaÅŸamaktadırlar.
  • Çerofobisi olan kiÅŸiler pozitif düşüncelerden kaçınma eÄŸiliminde olabilirler.
  • Mutlu olacaklarını bildikleri fırsatları geri çevirebilirler.
  • Sosyal çevresinden ve aktivitelerden kaçınma eÄŸilimi gösterebilirler.

Bu EndiÅŸenin Sebebi Nedir?

GeçmiÅŸte yaÅŸanan travmaların mutluluk korkusunun baÅŸlıca sebebi olduÄŸuna vurgu yapan LifeClub Uzm. Klinik PsikoloÄŸu Cansu Karaman, “KiÅŸilerin önceden kendi ya da çevresindekilerin yaÅŸadıkları olumsuz yaÅŸam deneyimleri bu durumu tetikleyebilir. ÖrneÄŸin; mutlu birinin başına mutluluktan hemen sonra kötü bir ÅŸeyin gelmesi ya da buna ÅŸahit olması etkili olabilir. Bu durum kiÅŸinin algıda seçiciliÄŸi ile iliÅŸkilidir” dedi.

Çerofobi İle Nasıl Baş Edilir?

Psk. Cansu Karaman, çerofobi ile ilgili yapılan araÅŸtırmalarda, bu durumun kiÅŸinin iyi oluÅŸ halini negatif yönde etkilediÄŸinin ortaya çıktığını söyledi ve baÅŸ etme yollarını anlattı: “BiliÅŸsel Davranışçı Terapi ile kiÅŸilerin olumsuz otomatik düşüncelerinin saptanması ve yeni alternatif düşüncelerin geliÅŸtirilmesi gerekmektedir. Sizlerde bu durumu yaşıyorsanız ve iÅŸlevselliÄŸinizi olumsuz yönde etkiliyorsa mutlaka bir klinik psikologdan destek almayı deneyin.”

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorunlarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Ads Place