Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
TO-LEFT
HIDE_BLOG

Sayfalar

YaÅŸam Psikolojisi

{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Kimler mevsimsel depresyon riski taşıyor?

Mevsimsel depresyon sonbahar ve kış aylarında artıyor… Mevsim deÄŸiÅŸiklikleri bireylerin ruhsal durumunu, enerji düzeyini, uyku-uyanıklık sür...

Kimler mevsimsel depresyon riski taşıyor?
Mevsimsel depresyon sonbahar ve kış aylarında artıyor…

Mevsim deÄŸiÅŸiklikleri bireylerin ruhsal durumunu, enerji düzeyini, uyku-uyanıklık süresini, iÅŸtahını, yeme alışkanlığını ve sosyal yaÅŸantısını da etkiliyor. Etkilerin bazen normalin üzerinde yaÅŸanarak tedavi gerektiren bir tabloya dönüştüğünü belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Erman Åžentürk, mevsimsel depresyon olarak tanımlanan durumun genellikle sonbahar ve kış aylarında baÅŸladığını, ilkbahar ve yaz aylarında gerilediÄŸini ifade ediyor. Tedavide antidepresanlar, D vitamini, ışık tedavisi ve biliÅŸsel davranışçı terapilerinin uygulandığını söyleyen Dr. Erman Åžentürk, daha önce depresyon geçirmiÅŸ bireylerde ve kadınlarda mevsimsel depresyon riskinin daha fazla olduÄŸuna dikkat çekiyor.

Ãœsküdar Ãœniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Erman Åžentürk, mevsimsel depresyon ile ilgili deÄŸerlendirmelerini paylaÅŸtı. 

Sonbahar ve kış aylarında başlıyor

Mevsim deÄŸiÅŸikliklerinin, bireylerin ruhsal durumunu, enerji düzeyini, uyku-uyanıklık süresini, iÅŸtahını, yeme alışkanlığını ve sosyal yaÅŸantısını etkilediÄŸini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Erman Åžentürk, “Ancak bu durum bazı zamanlar normalin çok üzerinde yaÅŸanarak tedavi gerektiren bir tablo ÅŸeklinde karşımıza çıkabiliyor. Mevsimsel depresyon, genellikle sonbahar ve kış aylarında baÅŸlayan ilkbahar ve yaz aylarında gerileyen, mevsim geçiÅŸlerinde nükseden çökkünlük belirtileri ile karakterize bir tür duygulanım bozukluÄŸudur. Depresif atağın baÅŸlama ve düzelmesi mevsim geçiÅŸleri ile doÄŸrudan baÄŸlantılıdır.” dedi.

Mevsimsel depresyon hayatı olumsuz etkiliyor

Mevsimsel depresyonun sosyal iliÅŸkileri ve çalışma hayatını da olumsuz etkilediÄŸini ifade eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Erman Åžentürk, “Uyku saatinde artışa raÄŸmen enerji kaybı, sabahları zorlukla uyanma, iÅŸtah artışı, en basit iÅŸleri yapmak için dahi enerjiyi toplayamama, yorgunluk, halsizlik, isteksizlik, karamsarlık, yaÅŸamdan keyif alamama, sosyal aktivitelerden ve çevreden uzaklaÅŸma, konsantrasyon güçlüğü, daha önceden zevk alınan aktivitelere karşı ilgi kaybı mevsimsel depresyonun belirtilerindendir.” diye konuÅŸtu. 

Melatonin ve Serotonin etkili oluyor

Serotoninin canlılık ve zindelik hissi verirken melatoninin ise tam aksine fiziksel enerjiyi yavaÅŸlatan ve uyku hali veren maddeler olduÄŸunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Erman Åžentürk, “Mevsimsel depresyonda bu iki maddenin önemli rolü olduÄŸu düşünülüyor. Sonbahar ve kış ayları ile birlikte gün ışığında geçen sürenin azalması ve karanlık geçen saatlerin artmasıyla serotonin düzeyinde azalma, melatonin düzeyinde ise artış görülür. Havaların soÄŸumasıyla kiÅŸinin fiziksel alanlarının azalmasının da mevsimsel depresyon üzerinde etkili olduÄŸu düşünülüyor.” ifadelerini kullandı.

Mevsimsel depresyon tedavisi

Daha önce depresyon geçirmiÅŸ bireylerde ve kadınlarda mevsimsel depresyon riskinin daha fazla olduÄŸuna dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Dr. Erman Åžentürk, “Mevsimsel depresyonun tedavisinde psikiyatri hekiminin uygun gördüğü vakalarda antidepresanlar ve D vitamini takviyesinin yanı sıra ışık tedavisi (fototerapi) ve biliÅŸsel davranışçı terapiye de baÅŸvuruluyor. Gün ışığından daha fazla yararlanma, saÄŸlıklı beslenme, düzenli uyku, fiziksel egzersiz, sosyal iliÅŸkilere ve hobilere daha fazla zaman ayırmak mevsimsel depresyondan korunmada önemli rol oynuyor.” dedi.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Sorunlarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Ads Place