Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
TO-LEFT
HIDE_BLOG

Sayfalar

Yaşam Psikolojisi

{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Temizlik takıntısının kƶkeni nereye dayanıyor?

Saatlerce temizlik yapan, ellerini, saƧlarını yıkayan, hayatını temiz olmak Ć¼zerine kuran kişiler, bu takıntı yĆ¼zĆ¼nden Ƨok zor bir hayat yaş...

Temizlik takıntısının kƶkeni geƧmiş travmalara dayanıyor


Saatlerce temizlik yapan, ellerini, saƧlarını yıkayan, hayatını temiz olmak Ć¼zerine kuran kişiler, bu takıntı yĆ¼zĆ¼nden Ƨok zor bir hayat yaşıyor. Ancak bu takıntıdan kurtulmak sanıldığından daha kolay.  

Temizlik hastalığının tedavisinde Ƨoğu kez psikoterapinin yeterli olduğunu sƶyleyen Psk. Didem Ƈengel temizlik takıntısına ilişkin merak edilenleri anlatıyor.

Sil, sĆ¼pĆ¼r, toparla hopp olmadı elleri bir daha yıka, kapının dışında soyun ve koşa koşa banyoya git, tekrar sil, sĆ¼pĆ¼r silkele, toparla… Kirlenmiş midir herhangi bir yer? Mutfak da temizlensin tamam! Şimdi yeniden, bir, iki, Ć¼Ć§, dƶrt ve beş! Evet, beş kere yıkadık elleri… ƜƧ kere şampuan yapmazsam kesin kƶtĆ¼ bir şey olacak… Saatler sĆ¼ren, bir tĆ¼rlĆ¼ bitmek bilmeyen, asla yeterli olduğuna inanılmayan temizlik rutinleri… Peki, temiz olmak neden insanın hayatını zorlaştırır? Bu sorunun yanıtını DoktorTakvimi uzmanlarından Psk. Didem Ƈengel veriyor.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), kişinin gĆ¼nlĆ¼k yaşam aktivitelerini bozacak şekilde tekrarlayan dĆ¼ÅŸĆ¼nce ve davranış ƶrĆ¼ntĆ¼sĆ¼ne girmesi olarak tanımlanıyor. Psk. Ƈengel, zihinde istemsiz bir şekilde beliren ve kişide huzursuzluk yaratan dĆ¼ÅŸĆ¼ncelere obsesyon (takıntı), bu obsesyonların yarattığı huzursuzluğa karşı kişinin rahatlamak iƧin yaptığı davranışlara kompulsiyon veya ritĆ¼el dendiğini anlatıyor. Temizlik takıntısının bir obsesif kompulsif bozukluk olduğunu sƶyleyen Psk. Ƈengel, farklı nedenlerle ortaya Ƨıkabilen hijyen takıntısının kƶkeninin genellikle geƧmiş yaşam travmalarına dayandığına dikkat Ƨekiyor. Ƈengel, ÅŸĆ¶yle devam ediyor: “Aile iƧerisinde kurulan bağın niteliği, ebeveynlerin pek Ƨok davranışı, pis, kirli ya da kƶtĆ¼ olarak değerlendirmesi, aile Ć¼yelerinin temizlik hastalığı, cinselliğin gĆ¼nah, ayıp ve pis olarak değerlendirilmesi ve bastırılması, şiddete maruz kalmak, ilgi ve ihtiyaƧlarının karşılanamadığı bir ortamda yetişmek bu takıntıya neden olabiliyor. Ayrıca Ƨevresel ve genetik faktƶrlerin etkisini de gƶz ardı etmemek gerekiyor.”

Temizlik hastalığının belirtileri nelerdir? 


“Bir kişinin gĆ¼nlĆ¼k yaşamının akışını bozan, işlevselliğine engel olduğunda, hayatın normal akışı iƧerisinde devam etmekte zorlanmalar başladığında ya da Ƨevreyle ilişkiler etkilendiğinde temizlik hastalığından sƶz edilebilir” diyen Psk. Ƈengel, tĆ¼m bunların dışında kişinin belirgin bir kirlilik ya da dağınıklık olmasa bile yoğun bir temizlik yapma isteği duymaya ve saatlerce bitmek bilmeyen şekilde temizlik yapmaya başladığında bunun bir sorun haline dƶnĆ¼ÅŸtĆ¼ÄŸĆ¼nĆ¼n altını Ƨiziyor. Temizlik hastaları iƧin kişisel temizliğin Ƨok ƶnemli olduğunu sƶyleyen Psk. Ƈengel, bu kişilerin duş alma sĆ¼relerinin diğerlerine gƶre daha uzun olduğunu ve ne kadar yıkansalar bile akıllarının bir kĆ¶ÅŸesinde hala tam anlamıyla temizlenmediğine dair soru işaretleri bulunduğunu ifade ediyor.

SĆ¼rekli kirlenme korkusuyla karşı karşıya kalan temizlik hastalarının tekrarlayan bir şekilde el yıkama takıntısına sahip olduğunu hatırlatan Psk. Ƈengel, sƶzlerini ÅŸĆ¶yle sĆ¼rdĆ¼rĆ¼yor: “Bazı ileri vakalarda elleri sık sık ve bazı hijyen maddeleriyle yıkamak kaynaklı yaralar ya da Ƨatlaklar oluşabilir. Temizlik yaparken 3, 5, 7 gibi tekrarlara ihtiyaƧ duyması da başka bir davranış ƶrĆ¼ntĆ¼sĆ¼dĆ¼r. Temizlik hastaları ƶzellikle yaşadığı alana dışarıdan gelen her şeyi pis bulduğu iƧin defalarca kere yıkama gereksinimi hissedebilir. Ne kadar temizlik yapılırsa yapılsın yeterli gelmez, pis olduğu dĆ¼ÅŸĆ¼ncesi devam eder, pislikten arınmadığını dĆ¼ÅŸĆ¼nĆ¼r. Temizlik hastalığı yaşayanlarda da bazı durumlara karşı takıntılı davranışlar gƶrĆ¼lebilir. Bazı hastalarda sĆ¼rekli olarak kirli olma dĆ¼ÅŸĆ¼ncesi kendini gƶsterirken, bazı temizlik hastaları karşılaşılabilecek olumsuz durumlar ile tekrarlayan dĆ¼ÅŸĆ¼ncelere sahip olduğu davranışlarını kaƧınmak amaƧlı yineleyebilir. Ɩrneğin; ellerimi Ć¼Ć§ kez yıkamazsam, anneme bir şey olabilir.”

Psikoterapiyle tedavi mĆ¼mkĆ¼n


DoktorTakvimi uzmanlarından Psk. Ƈengel, temizlik hastalığının tedavisinde bazı vakalarda ilaƧ tedavisi ve psikoterapi ƶnerilirken, Ƨoğu kez psikoterapinin yeterli olduğunu sƶylĆ¼yor. OKB ve takıntıların tedavisinde kullanılan en etkin yƶntemin bilişsel davranÄ±ÅŸĆ§Ä± terapi yƶntemi olduğunu anlatan Psk. Ƈengel, “Aslında temizlik hastalarıyla tedavi sĆ¼recinde en ƶnemli aşama bilişsel yeniden yapılandırma yapabilmektir. Zihnimiz olumsuza odaklanma eğilimindedir. Takıntı ise zihnin olumsuz filtresine sĆ¼rekli odaklanıp, tuzağa dĆ¼ÅŸĆ¼ren ve sizi sĆ¼rekli esir gibi hayata yerden bakmanıza neden olan, tekrarlara sahiptir. Bilişsel terapiyle yapılan yeniden ƧerƧeveleme, kişinin Ƨarpıtılmış dĆ¼ÅŸĆ¼nceleriyle Ƨalışır. Bunu bir ƶrnekle aƧıklamak gerekirse; Ƨok yoğun temizlik takıntısı yaşıyorsanız gerƧekten neyi temizlemeye Ƨalıştığınıza bakın, elleriniz ya da eviniz değil temizlemeye Ƨalıştığınız aslında dĆ¼ÅŸĆ¼nceleriniz. 50 kez yıkadığınız şey, dĆ¼ÅŸĆ¼nceler ve kaygınız…”

TĆ¼m tekrarlayan davranışların dĆ¼ÅŸĆ¼nceler ve onun yarattığı kaygıyı giderebilmek iƧin gerƧekleştiğini belirten Psk. Ƈengel, dĆ¼nyaya dĆ¼ÅŸĆ¼ncelerle bakarsak kaygıların peşimizi bırakmayacağını sƶylĆ¼yor. DĆ¼ÅŸĆ¼nceler algısal olduğunu, algıların ise bazen kişiyi yanıltabileceğini hatırlatan Psk. Ƈengel, zihnin olumsuz hikĆ¢yelere odaklanma eğiliminde olduğunu anlatıyor. Ƈengel, ÅŸĆ¶yle devam ediyor: “Eğer bu olumsuz hikĆ¢yelerde kaybolursanız elinizi de evinizi de temizler durursunuz. Bunun iƧin her dĆ¼ÅŸĆ¼ncenin akış halinde olduğunu ve misafir olduğunu kabul etmek gerekiyor. Aile ve Ƨevre desteği unutulmadan bir uzman eşliğinde bu dĆ¼ÅŸĆ¼nceleri keşfedebilirsiniz. Kirlenmekten kaƧmak iƧin temizlemek yerine kirlenebilme ihtimalini kabul edebilir, tekrarlayan dĆ¼ÅŸĆ¼nceleri rahatlatmak iƧin yapılan dƶngĆ¼sel davranışları gƶrebilirsiniz.”

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her Ć¼rĆ¼n Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

HiƧ yorum yok

Sorunlarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Ads Place